A apărut primul caz de variola maimuței lângă România, dar Rafila spune că nu trebuie să ne facem griji: Virusul nu trece granița

A apărut primul caz de variola maimuței lângă România, dar Rafila spune că nu trebuie să ne facem griji: Virusul nu trece granița
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ungaria a înregistrat primul caz de variola maimuţei la un bărbat de 38 de ani, dar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, dă asigurări că nu trebuie să ne facem griji, pentru că virusul nu trece granița.

“Nu are niciun fel de relevanţă lucrul acesta, că a apărut la graniţă, virusul nu trece graniţa, este importantă identificarea cazului de infecţie şi izolarea contacţilor, eventual vaccinarea lor.

Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

ADVERTISING

Întrebat dacă au început deja discuţiile cu HERA (Health Emergency Response Authority) pentru vaccinul împotriva variolei maimuţei, Alexandru Rafila a spus că vom primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit.

“România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul Uniunii Europene, probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene, deci probabil undeva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a asigura protecţia”, a explicat Rafila.

ADVERTISING

Ministrul Sănătăţii a precizat că deocamdată nu se ştie când vor ajunge aceste doze de vaccin în ţara noastră.

Variola maimuței - ce știm până acum

Variola maimuţei, provocată de un virus de gen Ortopoxvirus, este o boală rară transmisibilă prin contact cu animale sau persoane infectate sau cu obiecte contaminate.

Boala, o rudă mai puţin periculoasă a variolei - eradicată de 40 de ani - este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi Africa Centrală.

Ea se manifestă mai întâi printr-o febră puternică şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată şi apariţia unor cruste.

ADVERTISING

Numărul cazurilor confirmate de variola maimuţei în lume, în afara ţărilor în care boala este endemică, se îndreaptă spre 300. În Europa se află majoritatea cazurilor, iar cele mai mari focare sunt în Marea Britanie, Spania și Portugalia.

”Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri care se identifică drept bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu s-a înregistrat niciun deces”, potrivit Centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

ECDC estimează că probabilitatea răspândirii virusului în rândul populaţiei generale este „foarte slabă”, însă ea este „foarte mare” în cazul persoanelor cu mai mulţi parteneri sexuali.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇