Nu este nevoie de vaccinare imediată împotriva variolei maimuţei, spune OMS

Nu este nevoie de vaccinare imediată împotriva variolei maimuţei, spune OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă.

Într-un interviu acordat Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa, a spus că rezervele de vaccinuri sunt relativ limitate.

Măsurile imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea, a spus el, observând că nu este un virus care se răspândeşte foarte uşor şi nici nu a provocat până acum forme grave.

ADVERTISING

"Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la vaccinarea extinsă a populaţiilor”, a afirmat oficialul.

Autorităţile de sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii.

Oamenii de ştiinţă spun că nu este clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.

ADVERTISING

Belgia a devenit prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții care au variola maimuței, după ce a raportat patru cazuri de boală în ultima săptămână.

Variola maimuței este o boală din aceeași familie cu variola, iar simptomele includ o erupție cutanată, febră, dureri musculare și durere de cap.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇