În România nu există nici măcar o suspiciune de variola maimuţei. Boala nu se transmite uşor şi există vaccin

În România nu există nici măcar o suspiciune de variola maimuţei. Boala nu se transmite uşor şi există vaccin

Deocamdată în România nu există niciun caz şi nici măcar o suspiciune de variolă a maimuţei.

Câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei au fost depistate de la începutul lui mai în Europa şi în America de Nord, stârnind temeri cu privire la debutul propagării acestei maladii endemice în Africa de Vest.

După Marea Britanie, Spania, Portugalia, Suedia, Italia, Canada şi SUA au semnalat că au depistat prezenţa variolei de maimuţă sau ceea ce pare a fi pe teritoriile lor.

În aceste condiţii, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Sfânta Parascheva Iaşi”, medicul Florin Roşu, afirmă că în România încă nu există nici măcar suspiciuni.

Potrivit medicului, boala nu se transmite uşor şi poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva variolei umane.

Florin Roşu este medic de boli infecţioase şi arată că virusul variolei care este responsabil pentru boala denumită ”variola maimuţei” şi provoacă ”o boală uşoară care se vindecă spontan în câteva săptămâni”.  

Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii. Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii. (...) În momentul de faţă în România nu există niciun caz sau nici măcar o suspiciune a acestei patologii”, a declarat, joi, managerul unităţii sanitare ieşene.     

Medicul Florin Roşu a explicat care sunt simptomele bolii.   

”Este un virus asociat, de obicei, călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de erupţie - aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului uneori chiar şi sifilisului - febra, cefaleea, dureri de spate ganglioni limfatici umflaţi – un semn foarte important – frisoane, oboseală accentuată.

Cum se transmite? Prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite uşor”, mai afirmă medicul de boli infecţioase.

Aşadar, nu există tratament pentru variola de maimuţă, iar infecţia virală se vindecă singură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇