România va avea vaccin pentru variola maimuței. UE cumpără pentru toate țările

România va avea vaccin pentru variola maimuței. UE cumpără pentru toate țările

Uniunea Europeană pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei.

Comisia Europeană a anunțat că în zilele următoare va stabili cu statele membre „procedurile exacte” de achiziție, a anunţat un purtător de cuvânt al CE, însărcinat cu probleme de sănătate, Stefan De Keersmaecker, potrivit News.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat o primă tranșă de 1.000 de doze din acest vaccin.

"Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA, fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita.

ADVERTISING

Dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată", a spus Rafila, citat de Agerpres, precizând că o întâlnire la nivelul HERA (Health Emergency Response Authority) va avea loc pe 30 mai.

Și Spania a anunţat că intenţionează să achiziţioneze nu doar vaccinul Imvanex, ci şi tratamentul antiviral Tecovirimat, însă nu a oferit cifre la acest moment.

Portugalia, care până joi a ajuns la 58 de cazuri confirmate de variola maimuţei, studiază posibilitatea să vaccineze toate persoanele de contact din jurul celor infectaţi şi lucrătorii din sistemul medical.

ADVERTISING

Imvanex, produs de laboratorul Bavarian Nordic, este un vaccin de generaţia a treia (viu care nu se replică în organismul uman) autorizat în UE din 2013, indicat împotriva variolei la adulţi.

Variola maimuței - ce știm până acum

Variola maimuţei, provocată de un virus de gen Ortopoxvirus, este o boală rară transmisibilă prin contact cu animale sau persoane infectate sau cu obiecte contaminate. Boala, o rudă mai puţin periculoasă a variolei - eradicată de 40 de ani - este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi Africa Centrală.

ADVERTISING

Ea se manifestă mai întâi printr-o febră puternică şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată şi apariţia unor cruste.

Numărul cazurilor confirmate de variola maimuţei în lume, în afara ţărilor în care boala este endemică, se îndreaptă spre 300. În Europa se află majoritatea cazurilor, iar cele mai mari focare sunt în Marea Britanie, Spania și Portugalia.

”Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri care se identifică drept bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu s-a înregistrat niciun deces”, potrivit Centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

ECDC estima luni că probabilitatea răspândirii virusului în rândul populaţiei generale este „foarte slabă”, însă ea este „foarte mare” în cazul persoanelor cu mai mulţi parteneri sexuali.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇