Peste 200 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în lume, Spania cumpără vaccinuri

Peste 200 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în lume, Spania cumpără vaccinuri

219 cazuri de variola maimuței au fost confirmate la nivel mondial, potrivit unui raport publicat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

În total, 19 ţări în care boala este neobişnuită, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, indică ECDC, citat de AFP.

"Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu a fost raportat niciun deces", a precizat agenţia europeană.

În afara celor 11 ţări africane în care această boală rară este endemică, trei ţări au în prezent majoritatea cazurilor confirmate: Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lui mai (71 de cazuri), Spania (51) şi Portugalia ( 37), potrivit ECDC.

Europa are majoritatea cazurilor, 191, dintre care 118 în ţările din UE. Canada (15), Statele Unite (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele şase ţări din afara Europei cu cazuri considerate confirmate.

Numărul total de cazuri identificate miercuri de ECDC a crescut de peste cinci ori de la primul său raport la 20 mai, când agenţia a anunţat 38 de cazuri.

Spania intenţionează să achiziţioneze vaccinuri Imvanex şi antivirale Tecovirimat printr-o achiziţie de grup de la UE în vederea limitării răspândirii virusului, a precizat ministrul spaniol al Sănătăţii, Carolina Darias.

Imvanex este un vaccin autorizat în Europa din 2013 şi recomandat în lupta contra variolei la adulţi.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea contra variolei, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Boala începe cu febră mare şi progresează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇