Primul caz de variola maimuţei în România

Primul caz de variola maimuţei în România

Ministerul Sănătăţii a anunțat luni că a fost confirmat primul caz de variola maimuţei în România.

Acesta este un bărbat în vârstă de 26 de ani, din București.

„Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună”, a anunțat Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Bărbatul primește acum tratament simptomatic și se află în izolare. Potrivit Ministerului, „partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”.

ADVERTISING

Variola maimuței - ce știm până acum

Variola maimuţei, provocată de un virus de gen Ortopoxvirus, este o boală rară transmisibilă prin contact cu animale sau persoane infectate sau cu obiecte contaminate.

Boala, o rudă mai puţin periculoasă a variolei - eradicată de 40 de ani - este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi Africa Centrală.

Ea se manifestă mai întâi printr-o febră puternică şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată şi apariţia unor cruste.

Până acum au fost depistate sute de cazuri în lume, în afara ţărilor în care boala este endemică, dar niciun deces. În Europa se află majoritatea cazurilor, iar cele mai mari focare sunt în Marea Britanie, Spania și Portugalia.

ADVERTISING

ECDC estimează că probabilitatea răspândirii virusului în rândul populaţiei generale este „foarte slabă”, însă ea este „foarte mare” în cazul persoanelor cu mai mulţi parteneri sexuali.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇