Răzvan Cherecheș: Ne așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții. Pregătiți-vă!

Răzvan Cherecheș: Ne așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții. Pregătiți-vă!

Ne așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții, avertizează Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca și fost consilier onorific al ministrului Sanatății.

El a publicat o imagine cu sursa ”Our World in Data”, care arată că România are la acest moment cea mai mare rată de reproducere a Covid-19 din statele analizate.

R = numărul mediu de infectări cauzat de o persoanădacă R>1 infecția se împrăștie în populație, dacă R<1 infecția este...

Publicată de Razvan Chereches pe Miercuri, 15 septembrie 2021

”R = numărul mediu de infectări cauzat de o persoană”, explică Răzvan Cherecheș.

ADVERTISING

”dacă R este mai mare decât 1 infecția se împrăștie în populație, dacă R este mai mic decât 1 infecția este sub control”, mai spune el.

”Din nefericire, ne așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții, pregătiți-vă!”, avertizează specialistul.

Potrivit lui Cherecheș, nu va ajuta deloc faptul că țările cu rată mare de vaccinare vor avea o viață normală. ”Ne va arăta doar cum am pierdut vara 2021”, încheie el.

Dar el nu este singurul specialist care trage semnale de alarmă pentru ce ne așteaptă în continuare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Medicul Octavian Jurma: În cel mult trei săptămâni putem avea până la 15 mii de cazuri noi de Covid

”5-11 octombrie, săptămâna aceea, cu siguranță se vor închide școlile (în Bucureşti - n.red.), dacă evoluția continuă în ritmul de până săptămâna trecută. În săptămâna 5-11 octombrie, probabil, se va depăși incidența de 6 la mie în București.

Însă, așa cum vedem, această săptămână a debutat cu o creștere de 80% față de lunea trecută. E posibil să vedem în octombrie și numere de 15.000 de cazuri pe zi, dacă nu se iau măsuri cu cel puțin două săptămâni înainte”, spunea el.

ADVERTISING

Iar această evoluție va duce la închiderea școlilor.

Dr. Craiu: Fără mijloacele de prevenție, vor rămâne la școală doar un sfert dintre copii

Și medicul pediatru Mihai Craiu a avertizat ieri că, dacă nu vor fi fi respectate foarte strict regulile de protecție în şcoli, 75% dintre ”cei susceptibili” se vor infecta în următoarele 3 luni.

El le-a atras atenția părinților să nu asculte ”poveștile frumoase”, care dau iluzia unei ”situații roz”, lipsită de griji.

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇