Răzvan Cherecheș critică Ministerul Sănătății și spune că vaccinurile nu ne protejează de valul 3: Efectele se vor vedea în valul 4

Răzvan Cherecheș critică Ministerul Sănătății și spune că vaccinurile nu ne protejează de valul 3: Efectele se vor vedea în valul 4

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Boylai din Cluj și care a fost numit de curând consilier onorific al secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, spune că, deși instituția a început să comunice mai bine, tot nu este de ajuns.

Într-un interviu acordat TVR 1, Cherecheș a explicat că vaccinurile nu ne protejeaza de valul 3 și că efectul acestora o să se vadă abia în valul 4.

"Din nefericire, vaccinurile nu ne protejează de acest val, de valul 3. Efectul vaccinurilor se va vedea abia pentru valul 4, care va începe din toamnă. Pentru că abia atunci vom avea un număr suficient de mare de persoane care au fost vaccinate și care nu vor mai fi expuse în acest fel.

ADVERTISING

Pentru valul de acum, măsurile care ne vor salva sunt aceleași de până acum, respectiv: testare cât mai extinsă, și aici vedem că nu reușim nicicum să creștem numărul de teste, anchete epidemiologice, vedem că nici cu astea nu reușim să ne descurcăm, și restricțiile, respectiv purtarea măștii, evitarea aglomerărilor, ventilație", a explicat Răzvan Cherecheș.

Expertul a precizat că, dacă măsurile nu vor fi respectate în continuare, cazurile vor continua să crească.

"Ei bine, dacă aceste măsuri nu sunt respectate, din nefericire vom avea în continuare o creștere a numărului de cazuri și va trebui să luăm măsuri -  autoritățile vor lua măsuri și restricții mult mai severe. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dar trebuie să fim foarte clari - motivul pentru care vom ajunge la o carantină, dacă se va ajunge acolo, va fi din cauză că nu se respectă regulile, autoritățile nu reușesc să transmită un mesaj clar - de ce trebuie purtată masca în continuare", a punctat el.

Unde greșește Ministerul Sănătății

Despre transmiterea acestor mesaje, Cherecheș spune că ar trebui să fie un efort comun al Ministerului Sănătății și al autorităților locale.

În aceste condiții, Răzvan Cherecheș a criticat Ministerul Sănătății pentru faptul că nu comunică suficient, punctând că, totuși, acest aspect s-a îmbunătățit.

 "Nu. Nu, nu (nu comunică suficient – n.red.). Deci Ministerul Sănătății în continuare, deși a crescut ritmul de comunicare, nu comunică suficient. Mai ales în condițiile în care avem fenomenul ăsta de oboseală. Oamenii au obosit, au obosit de respectare, au obosit de măști, au obosit de toate astea", a menționat profesorul.

ADVERTISING

Specialistul a mai vorbit despre faptul că în vară o să înceapă să scadă rata de transmitere a virusului.

"Dar trebuie să fie foarte clar: mai avem două luni, deci trebuie să mai strângem din dinți încă două luni, până începe luna mai, până începe să se încălzească vremea, și din acel moment, din cauză că ieșim afară, se deschid geamurile, se ventilează spațiile mai bine, va începe să scadă încet-încet rata de transmitere a virusului. Peste vară vom avea din nou relaxare", a adăugat specialistul.

Carantina impusă, dar neaplicată cum trebuie crește numărul cazurilor

Un alt aspect despre care a vorbit expertul în sănătate publică a fost faptul că, atunci când carantina impusă nu este aplicată cum trebuie, numărul de cazuri de Covid crește.

"Carantina aplicată funcționează, pentru că scade interacțiunea între oameni. Doar în condițiile în care avem carantină pe hârtie, pe model românesc, și de fapt, în realitate, nu este implementată corespunzător de către poliția locală și de către autoritățile locale, în aceste condiții, numerele vor continua să crească", a punctat Cherecheș.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇