Rafila, despre tulpina Omicron: Va ajunge și în România, sigur. Nu știu dacă o să avem noroc sau o să avem ghinion

Rafila, despre tulpina Omicron: Va ajunge și în România, sigur. Nu știu dacă o să avem noroc sau o să avem ghinion

Deocamdată, se știu foarte puține date despre tulpina nouă a SARS-CoV-2, descoperită în Africa de Sud, iar România ar putea emite recomandări cetățenilor să nu călătorească în aceste zone, a spus, vineri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Publicitate

Ministrul a declarat că oamenii pot avea noroc ca tulpina nouă, deși cu o transmisibilitate ridicată, să dea forme ușoare de boală.

„Până în momentul de față, criteriul care a determinat includerea în această categorie de îngrijorare se pare că este legat de transmisibilitate. (...) Se transmite mai ușor, dar poate dă forme de boală mai ușoare. Nu știm încă. Ar fi extraordinar. Atunci impactul pe sistemele de sănătate e mai mic. Se întâmplă câteodată să ai și noroc. Nu știu dacă o să avem noroc sau o să avem ghinion”, a spus Rafila.

Publicitate

Ministrul este convins că această nouă tulpină va apărea și în România, după ce primul caz din Europa a apărut deja.

„Această secvențiere care a dus la identificare, izolare a fost făcută pe data de 24, acum două zile, și tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. E proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculații foarte multe. Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă.

Din cauza asta, probabil că și noi o să recomandăm cel puțin românilor, turiștilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt 2 – 3 cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. (...) Va ajunge și în România, sigur”, a spus Alexandru Rafila, la Digi 24.

Datele existente arată că tulpina africană ar fi de 4 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, care și ea e mai transmisibilă de 3 ori decât tulpina clasică.

Întrebat dacă vaccinul este eficient împotriva tulpinii africane, Alexandru Rafila a spus că nu sunt date științifice în legătură cu acest subiect.

„Se pare că această mutație multiplă la nivelul proteinei spike, proteina celebră despre care toată lumea vorbește, ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obținuți în urma vaccinării nu ar mai fi eficienți. (...) În acest moment nu avem informații științifice. Abia s-a secvențiat și nu putem, cât timp nu există un studiu care să fie bine realizat și fundamentat. Sunt doar speculații”, a mai spus ministrul Sănătății.

Și premierul Nicolae Ciucă a avut o reacție vineri seara pe acest subiect.

”Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a anunțat acesta.

Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de...

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Vineri, 26 noiembrie 2021

Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită la o persoană din Belgia. Este vorba despre un pacient care recent a călătorit în străinătate, au anunțat autoritățile belgiene. Varianta virusului provoacă îngrijorare deoarece poate fi chiar mai contagioasă decât varianta Delta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇