Noua variantă a coronavirusului se va numi Omicron și este în categoria "îngrijorătoare", alături de Delta

Noua variantă a coronavirusului se va numi Omicron și este în categoria "îngrijorătoare", alături de Delta

Noua variantă a SARS-CoV-2, descoperită în Africa de Sud, a fost catalogată de experți în categoria ”îngrijorătoare” și va purta numele Omicron, se arată într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Grupul Tehnic de consultanți care monitorizează periodic evoluția virusului SARS-CoV-2 (TAG-VE), urmărind mutațiile și comportamentul acestuia, s-a reunit vineri pentru a evalua varianta B.1.1.529, secvențiată în Africa de Sud și care a ajuns deja în Europa, stârnind îngrijorare.

Primul caz raportat la OMS a fost înregistrat în Africa de Sud pe data de 24 noiembrie 2021, dar primul caz de infectare confirmat a apărut pe 9 noiembrie, precizează sursa citată.

ADVERTISING

Specialiștii spun că este îngrijorător faptul că din primele informații reiese că riscul de reinfectare cu această variantă este crescut, comparativ cu celelalte tulpini.

Testele PCR sunt capabile să detecteze această noua variantă, care are două gene în loc de trei, din cele care sunt folosite de testele PCR ca “substanță de contrast”, așa că nu mai e nevoie de secvențiere genetică.

Grupul experților, TAG-VE, a recomandat OMS să înscrie această nouă variantă la categoria ”îngrijorătoare”, iar OMS i-a dat numele Omicron.

rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă - vedeți cu roșudacă datele inițiale se confirmă - noua...

Publicată de Razvan Chereches pe Vineri, 26 noiembrie 2021

Prin urmare, statelor lumii li se cere să monitorizeze cu atenție evoluția pandemiei și depună eforturile necesare pentru a secvenția cât mai mult în vederea unei mai bune înțelegeri a modului în care circulă variantele SARS-CoV-2, informează sursa citată.

ADVERTISING

De asemenea, OMS solicită ca rezultatele cercetărilor să fie comunicate reciproc și încărcate în bazele de date internaționale, să se raporteze cazurile inițiale și focarele asociate cu tulpinile considerate îngrijorătoare și să se colaboreze pentru mai buna înțelegere a impactului și a măsurilor care sunt necesare pentru ținerea situației sub control.

De asemenea, OMS le reamintește cetățenilor că este foarte important să reducă riscul de îmbolnăvire, să poarte mască, să dezinfecteze mâinile, să păstreze distanțarea socială, să evite spațiile aglomerate și să se vaccineze.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇