Prea mult fluor în apa potabilă poate reduce IQ-ul copiilor

Prea mult fluor în apa potabilă poate reduce IQ-ul copiilor
fluor apa baut IQ

Practica adăugării fluorului în apa potabilă e considerată de multă vreme una dintre reușitele secolului trecut în domeniul sănătății publice. Numai că din ce în ce mai multe studii semnalează anumite îngrijorări.

Cel mai recent, publicat chiar de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA, susține că fluorul din apa potabilă la o cantitate de două ori mai mare decât limita recomandată este asociată cu un IQ mai scăzut la copii.

Raportul are la bază o analiză a cercetărilor realizate de-a lungul timpului în Canada, China, India, Iran, Pakistan și Mexic și marchează prima dată când o agenție federală americană a stabilit că există o legătură între nivelurile ridicate de expunere la fluor și un IQ mai scăzut la copii.

ADVERTISING

Concret, raportul concluzionează că apa potabilă care conține mai mult de 1,5 miligrame de fluor pe litru este asociată în mod constant cu un IQ mai scăzut la copii, scrie USA Today, care menționează că aproximativ 0,6% din populația SUA, adică circa 1,9 milioane de oameni, au apă cu niveluri de fluoruri naturale de 1,5 miligrame sau mai mari.

Studiile pe animale au arătat că fluorul ar putea avea un impact asupra funcției celulelor neurochimice din regiunile creierului responsabile pentru învățare, memorie, funcții executive și comportament.

ADVERTISING

De menționat e faptul că fluorul nu se găsește doar în apa potabilă, ci chiar în unele băuturi. Tocmai de aceea, unii oameni de știință cer ca producătorii să treacă pe etichetă conținutul de fluor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇