Povestea unui sibian cu COVID care, deși era asimptomatic, a ajuns să răcească așteptând în curtea spitalului: Nu mă mir că în România se moare din cauza asta

Povestea unui sibian cu COVID care, deși era asimptomatic, a ajuns să răcească așteptând în curtea spitalului: Nu mă mir că în România se moare din cauza asta

Un sibian de 58 de ani a povestit experiența incredibilă prin care a trecut după ce, confirmat fiind cu COVID-19, a trebuit să meargă la spital. Bărbatul era asimptomatic și a descoperit că e infectat pentru că voia să plece în Austria, la fiul său, astfel că s-a testat.

De la aflarea rezultatului, au început procedurile medicale, dar mai ales birocratice, la finalul cărora bărbatul a spus că nu se miră că în România se moare din cauza COVID, ba chiar se întreabă cum de nu suntem mai în fruntea clasamentului european.

Pacientul spune că a fost sunat de la DSP în jurul orei 12:00, spunându-i-se că trebuie să se prezinte la spital pentru investigații, loc în care a ajuns aproximativ două ore mai târziu.

„Acolo începe adevărata epopee și cu cei de la DSP de unde a trebuit să primesc o decizie de carantinare și cu cei de la spital. Am ajuns la spital acolo unde se face triajul. Vreau să vă spun că trebuie să stai afară, deși este octombrie și vremea s-a răcit considerabil.

ADVERTISING

Trebuie să stai afară cât durează tot triajul acesta și nu eram doar eu, erau și pacienți cu probleme, pacienți care nu se simțeau bine, pacienți cu febră.

Chiar am lăsat pe cineva care avea febră să meargă înaintea mea. Durează patru ore până îți fac analizele de sânge. Am așteptat în curte, în picioare. Nu sunt scaune să stea oamenii jos. Toată lumea stătea pe o bordură, pe o țeavă din aceea de gaz, care pe unde putea. Și au fost în jur de 40 de persoane”, a povestit pacientul, pentru Turnul Sfatului.

Nici internat, nici cu permisiunea să plece acasă

După analizele de sânge au urmat investigațiile la plămâni, după care consultul la medicul infecționist, de unde bărbatul spune că a plecat la ora 21:30.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Toate investigațiile au ieșit bune, așa că tot ce avea de făcut pacientul era să se izoleze la domiciliu. Pentru asta însă avea nevoie de un ordin de carantinare de la DSP, fără de care nu avea voie să plece din spital.

„Cu toate că medicul a decis că pot pleca acasă, pentru a face asta aveam nevoie de o decizie de la DSP, care ar fi trebuit să ajungă în două ore, după cum mi-au spus cei de acolo.

La 12 și 10 minute noaptea m-au anunțat că nu mai sosește decizia și că trebuie să aștept până dimineața. M-am supărat și am plecat acasă. M-am întors a două zi dimineață după decizie și am suportat mustrarea din partea doctorilor, dar n-aș mai fi putut să stau.

Mi-a fost frig toată ziua, iar dacă aș fi rămas ar fi trebuit să aștept în față, afară. Ne spuneau că este cortul acela de triaj, dar ce să facă mai bine de 40 de oameni câți eram într-un cort cu trei paturi. Când am ajuns acasă, a trebuit să stau în apă fierbinte ca să-mi revin.

ADVERTISING

Eu nu mă mir că în România se moare din cauza asta. Eu n-am simptome, dar după ziua de ieri am ajuns să fiu răcit. Nu mă mir că suntem printre primele țări din Europa la cazurile de morți, dacă așa se face triajul la noi.

Am stat în picioare 12 ore. Nu ți se oferă absolut nimic. Nu primești nici măcar un pahar cu apă. Dacă nu ai inspirația să-ți iei apă, nu ai ce face. Nu ai mâncare, nu ai nimic. Nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă dacă afară plouă”, spune bărbatul.

Spitalul spune că e copleșit de cazuri și promite condiții mai bune ... la iarnă

Liliana Coldea, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu, a declarat pentru sursa citată că e conștientă de situație, dar numărul de cazuri este foarte mare pentru capacitatea unității.

„Așa ajungem ca pacientul să stea foarte multe ore până când avem, ca să spunem așa, o imagine completă a pacientului, cu analize, cu radiografii și cu un computer tomograf toracic. (...)

Știu, așa îi văd și eu (că așteaptă fiecare pe unde poate - n.red.), dar asta din cauza faptului că sunt foarte multe cazuri pozitive, pentru că, dacă ar fi un număr de 30 de cazuri, poate ar fi altfel gestionată situația. Ieri au fost 88 de cazuri.

Vă dați seama că volumul a fost de aproape trei ori mai mare decât într-o zi în care, ne-am obișnuit, cu numărul de cazuri”, a declarat ea.

Problema cea mai mare însă e că există doar doi medici infecționiști care consultă.

”Gândiți-vă că ei au peste 100 de pacienți. Încep lista de la 06:00 sau 06:30 și o termină în jur de 12:30, 13:00, după care își pregătesc tot ce au de pregătit, după care consultă. Vă imaginați ce încărcătură și ce muncă este pe un medic infecționist și noi avem doar doi. Și de asta trebuie să ținem cont”, a mai spus Liliana Coldea.

Citește și alte articole pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇