De ce pierdem bătălia cu Covid. Marile erori

De ce pierdem bătălia cu Covid. Marile erori

Măsurile restrictive pentru combaterea epidemiei anunțate marți seară, fără a fi neapărat greșite, ratează, în opinia specialiștilor cu care am vorbit, esențialul.

Da, este util ca părinții și bunicii care stau ciorchine la poarta școlilor să poarte măști, dar HoReCa nu este deocamdată un vector de transmitere confirmat, pentru că până acum au funcționat covârșitor terasele.

Poate fi o acțiune preventivă, dar mi se pare total în neregulă să închizi efectiv de azi pe mâine o activitate economică al cărei impact negativ nu e documentat.

De altfel și grupul dlui Manciu a recunoscut, șchiop cum se pricepe și el, că: „în cazul HoReCa, este vorba de persoane care au declarat că lucrează în industria ospitalității și au intrat în contact cu persoane care au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Precizăm faptul că această analiză nu este de natură a evalua riscul epidemiologic generat de activitatea HoReCa și nici diferențierea riscului în funcție de spațiul (închis sau în aer liber) în care se desfășoară activitatea”.

Dacă nu a fost evaluat acest risc, lasă-le oamenilor câteva zile, să se pregătească, să gestioneze produsele existente, mai ales că de data asta nu sufli o vorba despre vreo compensare financiară.

ADVERTISING

Sunt acolo niște oameni care își câștigă și ei pâinea, au avut deja mult de suferit și dacă mai trebuie să sufere din nou e cazul să fie măcar tratați cu mai mult respect.

Înțeleg că cinematografele și teatrele sunt periculoase, dar mă întreb cum de nu sunt cazinourile și “păcănelele”.

Salut faptul că pelerinajul la moaștele de la Iași a fost oprit, dar nu înțeleg de ce atât de târziu, de ce atunci când o mare parte dintre pelerini sunt deja la Iași sau erau deja în drum spre Iași. Nu era ceva necunoscut. Ba chiar dl. Tătaru recomandă “înțelept” pelerinilor să evite aglomerația. Nu puteai să anunți din vreme? Sau poate te încurca la alegeri?

Guvernul a interzis din pix pelerinajul la Sfânta Parascheva, dar nu știe cum să evite buluceala din anii trecuți, din Iași. Ce trebuie să afle credincioșii

Nu e nevoie de altfel să inventăm apa caldă, Centrul European pentru Prevenția și Combaterea Bolilor a făcut o analiză detaliată a măsurilor restrictive posibile, cu eficiența și impactul lor social.

De ce pierdem bătălia cu Covid. Marile erori

România nu numai că le ia complet haotic, dar a ratat și ratează în continuare chestiuni esențiale.

În primul rand, autoritățile nu au reușit să facă cetățeanul partener în lupta cu Covid. Da, sunt mulți conspiraționisti, nesimțiți, inconștienți. Dar nu sunt toți așa și nici nu cred că sunt majoritari. Cei mai mulți oameni au nevoie de măsuri clare, de mesaje coerente și de minima logică în acțiune. Și ea a lipsit.

Până la alegeri primeam numai asigurări că e foarte bine, se vorbea despre noi relaxări. Un om rațional se întreabă cum se face că am închis țara la o sută de cazuri în total, iar la peste 100.000 totul era în regulă și ne pregăteam de pelerinajele toamnei la moaște.

Am aflat mai mult despre virus între timp, ni se spune. De exemplu? Ce s-a schimbat în mod esențial în înțelegerea și tratarea virusului din martie până acum, dacă nu te numești Donald Trump, desigur, și ești un om de rând din România? Dimpotrivă, mortalitatea a crescut.

Mesajele contradictorii între ele și în contradicție cu cifrele au derutat și au subminat încrederea. Pentru acest haos de comunicare, dl Manciu, șeful Grupului de Comunicare Strategică, ciuca bășcăliei/disprețului jurnaliștilor, a fost recompensat cu un loc eligibil pe listele PNL.

Da, PSD a jucat și joacă în continuare politic criza sanitară, ceea ce este odios. Dar dacă Guvernul avea o bună și coerentă comunicare publică, mesajele conspiraționiste ale PSD ar fi avut cu mult mai puțin spațiu de interferență.

În al doilea rand, o cauză principală a acestei transmiteri comunitare extinse, dacă nu chiar incontrolabile, este faptul că focarele nu sunt identificate și apoi izolate urgent, că nu sunt identificați în timp util contacții și ei nu sunt imediat izolați, apoi testați când testul devine relevant.

Și pentru asta e de vină felul în care funcționează DSP-urile, niște structuri comunistoide pline de sinecuriști și conduse de orice altceva decât specialiști în sănătate publică. Asta dacă nu cumva, de exemplu în București, calitatea de fină a dnei Anisie nu ține loc de supraspecializare.

În Ministerul Sănătății nu există nicio structură care să se ocupe distinct de sănătatea publică. Director al Direcției de Asistență Medicală și Programe, adică structura cumva tangențială cu domeniul sănătății publice, e condusă de un domn adus de la Prahova când acest județ era între campionii infectărilor. După ce a plecat de acolo situația s-a îmbunătățit.

Dl Tătaru nu a făcut nici măcar un gest de reformă în domeniul acesta. Singura încercare a fost de a pune moț niște militari, de parcă asta ține loc de calificare în sănătatea publică.

Așa se face că anchetele epidemiologice sunt făcute de angajații RUNOS, fizicieni, coafeze, contabile, în general ce s-a găsit prin ogradă și a fost pus la muncă forțată.

Sunt zeci de relatări despre oameni care sună cu zilele la DSP să anunțe că sunt contacți sau poate chiar pozitivi după ce s-au testat pe cont propriu. Nimeni nu îi are în evidență, nimeni nu le spune ce au de făcut.

Înțeleg că reîncepe presiunea amenzilor inclusiv cu polițiști în civil care să vâneze indisciplinații. Nu cred și nu am crezut vreodată că acest tip de măsură are efect masiv, pentru că niciodată nu vor exista destui polițiști pentru a păzi fiecare om.

Fără ca omul să te ia serios și să te asculte pentru că are încredere, fără anchete epidemiologice rapide și profesioniste, nu ai cum să controlezi epidemia, este împotriva oricăror reguli, indiferent câte restaurante și teatre închizi sau câte amenzi aplici.

În plus, nu înțeleg de ce în afara bocetului național că nu mai sunt locuri în spitalele Covid nu se întâmplă nimic. Vedeam relatări ale unor medici care dădeau/primeau zeci de telefoane într-o gardă pentru pacienți pozitivați în spitale nonCovid cărora li se caută un loc.

În aceste condiții, de ce nu se creează circuite Covid în toate marile spitale?

Cel mai tare mă tem că din nou școlile vor fi complet închise după alegerile din decembrie, că până atunci nu e bine din punct de vedere electoral pentru că ar pune în discuție siguranța scrutinului.

Dar dacă vrem să ridicăm presiunea epidemiologică de pe școli, chiar nu pricep de ce ministerul plin de candidați nu poate gândi o formulă în care la școală să se predea efectiv în module concentrate de câte două săptămâni doar materiile esențiale, care presupun interacțiune, ca matematica, româna, fizica, chimia, în timp ce restul să fie predate online tot în module concentrate.

Eu nu văd pregătirile de sistem făcute pentru previzibilul val al doilea. Am rămas încremeniți în închidere de azi pe mâine și amendă, adică măsuri care antagonizează, enervează și creează frondă. Și totul gândit, și de către Putere, și de către Opoziție, doar în cheie electorală.

Cea mai neagră zi pentru România, cu 73 de morți

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva nu va mai fi scoasă din Catedrala Metropolitană din Iași. Organizatorii îî cer iertare lui Dumnezeu și pelerinilor

Lista județelor unde este obligatoriu să porți mască sanitară în jurul școlilor

Bucureştiul şi 16 judeţe abia mai fac faţă luptei cu Covid-19. Epidemia dă înapoi într-un singur judeţ (Grafice INSP)

Evoluția Covid: Cea mai grea săptămâna de la începutul pandemiei şi am ajuns pe locul 10 în Europa la numărul de infectări


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇