Peste 90% din pacienţii cu COVID-19 trataţi cu un nou medicament israelian au fost externaţi în 5 zile

Peste 90% din pacienţii cu COVID-19 trataţi cu un nou medicament israelian au fost externaţi în 5 zile

Aproximativ 93% din cei 90 de pacienţi cu COVID trataţi în mai multe spitale din Grecia cu un nou medicament dezvoltat de o echipă de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv au fost externaţi în cinci zile sau mai puţin.

Studiul de faza a 2-a a confirmat rezultatele fazei 1, care a fost efectuată în Israel iarna trecută şi a văzut 29 din 30 de pacienţi în stare moderată până la gravă recuperându-se în câteva zile.

„Scopul principal al acestui studiu a fost de a verifica dacă medicamentul este sigur”, a spus prof. Nadir Arber. „Până în prezent nu am înregistrat niciun efect secundar semnificativ la niciun pacient din ambele grupuri”.

ADVERTISING

Studiul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienţi pacienţi relevanţi. Investigatorul principal a fost comisarul coronavirus al Greciei, prof. Sotiris Tsiodras.

Arber şi echipa sa, inclusiv dr. Shiran Shapira, au dezvoltat medicamentul pe baza unei molecule pe care profesorul o studiază de 25 de ani, numită CD24, care este prezentă în mod natural în organism.

„Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienţi cu COVID-19 nu au nevoie de terapie”, a spus Arber. „După o fereastră de cinci până la 12 zile, aproximativ 5% din pacienţi încep să se deterioreze".

ADVERTISING

Principala cauză a deteriorării clinice este supraactivarea sistemului imunitar, cunoscută şi sub numele de furtună de citokine. În cazul pacienţilor cu COVID-19, sistemul începe să atace celulele sănătoase din plămâni.

„Aceasta este exact problema pe care o vizează medicamentele noastre”, a spus el.

CD24 este o mică proteină ancorată la membrana celulelor şi serveşte multe funcţii, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru furtuna de citokine.

Arber a subliniat că tratamentul, EXO-CD24, nu afectează sistemul imunitar în ansamblu, ci vizează doar acest mecanism specific, ajutând la regăsirea echilibrului său corect.

ADVERTISING

„Acesta este un medicament de precizie”, a spus el. „Steroizii, de exemplu, opresc întregul sistem imunitar. Echilibrăm partea responsabilă pentru furtunile de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de organism”.

Arber a menţionat că un alt element important al acestui tratament este administrarea acestuia: „Angajăm exosomi, vezicule foarte mici, derivate din membrana celulelor, care sunt responsabile pentru schimbul de informaţii între ele. Reuşind să le livrăm exact acolo unde sunt necesare, evităm multe efecte secundare”.

Echipa este acum gata să lanseze ultima fază a studiului.

Oricât de promiţătoare pot fi rezultatele primelor faze ale unui tratament, nimeni nu poate fi sigur de nimic până când rezultatele nu sunt comparate cu cele ale pacienţilor care primesc un placebo, a spus el.

Aproximativ 155 de pacienţi cu coronavirus vor lua parte la studiu. Două treimi dintre ei vor primi medicamentul, iar o treime placebo.

Studiul va fi realizat în Israel şi ar putea fi realizat şi în alte locuri dacă numărul pacienţilor din ţară nu va fi suficient.

„Sperăm să o finalizăm până la sfârşitul anului", a spus Arber. Dacă rezultatele sunt confirmate, el a promis că tratamentul poate fi pus la dispoziţie relativ rapid şi la un cost redus.

În plus, un succes ar putea deschide valul pentru a trata multe alte boli, a încheiat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇