Pandemia, prin ochii medicilor: ”Suntem complet abandonați de către administrație. NU LE PASĂ. Guvernului nu îi pasă. Președintele nu își face datoria”

Pandemia, prin ochii medicilor: <i>”Suntem complet abandonați de către administrație. NU LE PASĂ. Guvernului nu îi pasă. Președintele nu își face datoria”</i>

”Părerea mea este că suntem complet abandonați de către administrație. Situația actuală, faptul că mor 1.000 de oameni la trei zile, justifică o carantinare masivă și făcută altfel decât s-a făcut în trecut. Președintele Iohannis a declarat starea de urgență când erau 150 de cazuri de Covid, iar acum avem în jur de 15.000 pe zi”, spune medicul Sorin Paveliu.

Continuăm seria de mărturii ale cadrelor medicale , cu opiniile medicului primar Sorin Paveliu, expert în sănătate publică, fost parlamentar și ocupant al unor funcții importante în Ministerul Sănătății, în cadrul Colegiului Medicilor din România și în Casa Națională de Asigurari de Sănătate, cel care în luna iulie ne declara într-un interviu că ”România are instrumente legale pentru a obliga anumite categorii de populație să se vaccineze, ceea ce se întâmplă deja în alte țări”.

Din păcate, Guvernul Cîțu vorbește abia acum despre această idee (și doar cu jumătate de gură), în condițiile în care înregistrăm zilnic noi recorduri de infectări și decese din cauza Covid-19.

La fel ca mulți alți medici și specialiști în politici de sănătate publică, și Sorin Paveliu a tras nenumărate semnale de alarmă în spațiul public, de foarte mult timp.

ADVERTISING

De exemplu, în luna aprilie, acesta îi explica premierului Cîțu într-o postare pe blog să nu mai împartă oamenii în vaccinați și nevaccinați, ci în imuni și neimuni,  și îi cerea ”să se ocupe de protejarea celor neimuni” prin măsuri adecvate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, dimpotrivă, premierul Cîțu a jucat cartea relaxării.

Rezultatul? Conform statisticilor publicate de autorități, în ultima lună (14-septembrie-14 octombrie) au fost depistate oficial peste 288.000 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (de la 1.126.582 la 1.414.647 de cazuri de infectare).

”În momentul de față, orice persoană nevaccinată are toate șansele să facă Covid. Să nu avem niciun fel de dubiu! Toate persoanele care nu s-au vaccinat și nici n-au făcut boala în ultimele 5-6 luni VOR FACE COVID. Nu e o chestiune cu semnul întrebării, ci vor face Covid”, ne-a declarat Sorin Paveliu, ale cărui opinii despre criza sanitară cu care ne confruntăm vă invităm să le citiți în continuare:

sorin-paveliu
Foto: Facebook / Sorin Paveliu

DSP Ilfov a cerut închiderea școlilor, ministrul Educației s-a opus. Cine are dreptate?

Au dreptate și unii, și alții.

ADVERTISING

Pe de o parte, situația e absolut disperată. E groaznic! Este o infectare în masă și, evident, că și în școală se petrece același lucru. Deci se impune un lockdown, de urgență, nu doar închiderea școlilor.

Pe de altă parte, și ministrul Educației are dreptate. A spus ”V-am dat posibilitatea să închideți fiecare școală în parte, iar ca să le închidem pe toate trebuie să am o lege în spate”. Iar el nu are legea asta. Limitarea unor drepturi nu se poate face decât prin lege adoptată de Parlament, așa spune Constituția.

Anul trecut s-a făcut cu forțarea Constituției, dar și asta are o limită. Nu poți să persiști în a încălca actul fundamental ori de câte ori vrei. Prima oară a fost o urgență, dar a trecut un an de atunci...

Mai avem și posibilitatea unui decret care să instituie starea de urgență, care să fie apoi aprobată de Parlament.

Să fi ales guvernul Cîțu fără să ne spună strategia ”imunizării de turmă”, abandonată de Suedia?

Am sesizat acest lucru în urmă cu aproape 5 luni, când am atras atenția că scăderea numărului de cazuri este doar o chestiune de moment, datorată faptului că o bună parte a populației a început să se infecteze. În București erau deja circa 30% dintre oameni vaccinați, dacă mai adăugam 20-30% care obținuseră imunitate naturală prin infecție, însemna că s-a atins un procent care să împiedice transmiterea în comunitate.

ADVERTISING

Am atras atenția atunci că e doar ochiul furtunii – momentul de liniște temporară după care va urma dezastrul. Din păcate, am avut dreptate.

De ce a urmat dezastrul? Pentru că se pare că în cazul Covid imunitatea naturală nu este ca la alte infecții virale – pe toată viața sau măcar pe un termen suficient de lung -  se pare că imunitatea durează circa 6-8 luni. La fel se întâmplă și cu vaccinurile.

Mai mult, se pare că există diferențe foarte mari de la individ la individ, asta fiind situația cea mai nefericită dintre toate. În condițiile astea, este de bun simț să luăm în considerare termenul cel mai mic - 6 luni.

Prin urmare, oamenii care s-au vaccinat în ianuarie au început să rămână descoperiți.

Cei care s-au îmbolnăvit de Covid, dacă nu s-au îmbolnăvit în ultimele luni, sunt de asemenea susceptibili să se infecteze a doua oară.

Concomitent am văzut modificarea virusului și apariția variantei Delta, care este mai puțin ucigătoare, dar mult, mult mai contagioasă. Avem mai mulți morți pentru că numărul de persoane care se infectează este mult, mult mai mare decât în perioada precedentă. Fatalitatea este impresionant de mare.

morti-covid
Sursa: AICI

Ce se va întâmpla?

Lucrurile nu se vor rezolva prin vaccinare, pentru că și dacă toată populația s-ar hotărî se se vaccineze mâine e un proces care durează.

E foarte probabil ca în următoarele 3-4 săptămâni numărul celor infectați va fi atât de mare încât vor începe să reprezinte ei înșiși o barieră în transmiterea virusului de la unul la altul, pentru că vor deveni imuni. Din păcate, acest lucru se va solda însă și cu foarte multe persoane decedate. E drept, din vina lor, pentru că nu s-au vaccinat marea lor parte.

Delta, un pericol mai mare pentru copii?

Înainte era un fenomen pe care nu îl vedeam fiindcă numărul de infectări nu era atât de mare. Așa că este inevitabil să vedem și cazuri de copii, pe care probabil altfel nu le-am fi văzut.

În plus, s-a mai întâmplat ceva: A început școala.

În momentul de față, orice persoană nevaccinată are toate șansele să facă Covid. Să nu avem niciun fel de dubiu! Toate persoanele care nu s-au vaccinat și nici n-au făcut boala în ultimele 5-6 luni VOR FACE COVID. Nu e o chestiune cu semnul întrebării, ci vor face Covid.

Mai putem lua măsuri sau e prea târziu?

Poate opinia mea este prea dură, dar părerea mea este că suntem complet abandonați de către administrație. Situația actuală, faptul că mor 1.000 de oameni la trei zile, justifică o carantinare masivă și făcută altfel decât s-a făcut în trecut.

Președintele Iohannis a declarat starea de urgență anul trecut când erau 150 de cazuri de Covid, iar acum avem în jur de 15.000 pe zi...

Se impune cu forță carantinarea localităților focar. (...)

În momentul de față, aproape deliberat noi lăsăm ca populația să se infecteze prin acest mecanism de turmă, despre care vă spuneam.

Mă întrebați de ce suntem abandonați? Din motive politice, evident. NU LE PASĂ, pur și simplu. Nu face parte din fișa postului lor – NU LE PASĂ.

Este aproape incredibil, dar asta este realitatea. Guvernului nu îi pasă. Acum avem un guvern interimar, dar nici înainte nu îi păsa.

Și să nu ne învârtim în jurul cozii – Vina o poartă exclusiv prim ministrul Cîțu. Nu trăiește în altă lume, avea o armată de specialiști în jurul lui, trebuia să își dea seama că este o situație gravă, trebuia să reacționeze la această situație gravă. N-a făcut-o nici înainte, n-o face nici acum.

Iar președintele Iohannis poartă toată responsabilitatea! Starea de urgență este declarată de către președintele României, nu vine din neant.

Președintele României nu își face nici el datoria, fără niciun fel de dubiu.

Asta este realitatea.

Domnule Presedinte Iohannis, va conjur, veniti inapoi la Palatul Cotroceni si treceti la munca!Opriti lantul de...

Publicată de Sorin Paveliu pe Joi, 14 octombrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇