OMS avertizează că pandemia este departe de a se încheia

OMS avertizează că pandemia este departe de a se încheia

Confuzia şi inconsecvenţa în politicile sanitare publice fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Şi noi dorim să vedem societăţile şi economiile redeschise, precum şi reluarea comerţului şi turismului (…), dar în acest moment unităţile de terapie intensivă din multe ţări sunt copleşite şi oamenii mor – şi este ceva complet evitabil.

Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia. Totuşi, avem multe motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor şi al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul şi variantele sale pot fi oprite'', a spus Tedros la un briefing de presă, relatează agenţia Reuters.

ADVERTISING

El a remarcat faptul că în unele ţări, deşi virusul continuă să se răspândească, restaurantele şi cluburile de noapte sunt pline, pieţele sunt deschise şi aglomerate, cu puţini oameni care-şi iau măsuri de precauţie.

''Unii oameni par să creadă că dacă sunt relativ tineri nu se întâmplă nimic dacă iau COVID-19'', mai observă Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La rândul ei, responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, a avertizat că pandemia a ajuns într-un ''punct critic'', cu infecţii al căror număr creşte exponenţial, dar a apreciat de asemenea că ar putea fi pusă sub control ''în câteva luni'' dacă ar fi luate măsurile corespunzătoare.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇