O femeie din Michigan a murit la două luni după ce a suferit un transplant de plămâni, iar donatorul fusese infectat cu coronavirus.
Medicii implicați în operațiile de prelevare și transplant au făcut acum public un raport al acestui caz. Ei spun că nu au existat deloc indicii că donatorul – o femeie care a murit într-un accident rutier – avea COVID-19, potrivit The New York Times.
Medicii i-au făcut un test rapid care a ieșit negativ și radiografia pieptului nu indica nicio problemă.
Echipa care a efectuat transplantul toamna trecută, la Spitalul Universitar din Ann Arbor, Michigan, a început să pună la îndoială rezultatul negativ al testului, după ce pacienta a început să se simtă rău.
Și nu doar pacienta a fost infectată cu COVID, dar și chirurgul care a efectuat transplantul. Este primul caz confirmat de transmitere a SARS-CoV-2 prin transplant, potrivit raportului publicat pe 10 februarie în Jurnalul American de Transplantare.
”Am vrut să atenționăm că astfel de cazuri sunt posibile și că putem implementa protocoale pentru depistarea COVID, astfel încât să îmbunătățim rata de succes a transplanturilor”, a declarat chirurgul Jules Lin, autor al raportului.
Medicul recomandă ca testarea pentru COVID la donatori să fie făcută pe probe prelevate din tractul respirator inferior. Această metodă este invazivă și nu este recomandată publicului general.
Totodată, nu toate spitalele au laboratoare care pot face aceste teste, iar timpul este elementul critic când vine vorba de transplant.
Oricum, acest caz este singular din aproape 40.000 de transplanturi care au fost efectuate în SUA anul trecut.
Medicii insistă pe raritatea cazului, transmițându-le pacienților să nu fie descurajați și să aibă încredere în operațiile de transplant.
Ei spun și că, în cazul pacientei decedate la 61 de zile după operație, transplantul a fost teoretic reușit. La câteva zile ea a început să facă febră, să aibă tensiune mică și a dezvoltat pneumonie.
Aceste simptome i-au făcut pe medici să repete testul de COVID și au avut la dispoziție un fragment din tractul respirator inferior al donatorului. Folosind secvențierea genetică, s-a descoperit că pacienta fusese infectată odată cu plămânii primiți, deci nu luase COVID în spital sau înainte de operație.