Joi a fost a treia zi consecutivă în care am respirat aer peste măsură de poluat, în București. Senzorii de măsurare a calității aerului indică problemele, inspectorii de la Garda de Mediu spun că fac verificări, dar poluarea tot nu se dă dusă.
Încă din cursul dimineții, senzorii rețelei independente Aerlive.ro indicau depășiri consistente ale nivelului de particule PM 10 din aerul pe care îl respiră cei mai mulți dintre bucureșteni.
Particulele PM 10 sunt produse, în principal, de activități industriale, cum ar fi arderea unor materiale sau combustia din motoare.
Sunt puține particule de PM 10 în aer atunci când indicele este mai mic de 19. Câna acest indice ajunge la 50, valorile sale sunt considerate medii. Îngrijorătoare, dar nu alarmante.
Dar când indicele de PM 10 ajunge la 100 - așa cum se întâmpla de câteva zile în Bucureşti – înseamnă că nivelul său este foarte ridicat.
Platforma Aerlive atrage atenția că, acolo unde aceste indice depășește 100, bucureștenii pot avea probleme de sănătate.
”Aerul este foarte poluat aici! Evită plimbările și exercițiile fizice în aer liber! Cele mai afectate persoane sunt copiii, persoanele în vârstă și cele care suferă de afecțiuni respiratorii!”, este mesajul de avertizare transmis de platforma Aerlive.
Rețeaua de măsurate a calității aerului - aflată în exploatarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului – arăta depășiri mari ale nivelului de particule în suspensie din aer.
Mai exact, doi dintre senzori – unul din zona Lacului Morii și un altul din zona de sud a Bucureștiului – arată că lucrurile stau ”foarte rău” din punct de vedere al poluării aerului. Alți 3 senzori arată că lucrurile stau doar ”rău”, în Drumul Taberei, în centrul Bucureștiului și în Sectorul 3.
Ce cauzează această poluare?
Cu siguranță, traficul rutier e responsabil pentru parte din particulele nocive din aer. Dar e greu de crezut că doar traficul e de vină.
La solicitarea SpotMedia.ro, șeful Serviciului Controlul Poluării Industriale și Urbane din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Florin Guran, a precizat că, într-adevăr, indicii de poluare sunt crescuți în mai multe zone, dar că parte dintre colegii săi din cadrul institutției se află chiar în aceste zile în control.
Și că în ultimele trei săptămâni au primit 10 sesizări privind calitatea aerului. Au şi verificat 187 de amplasamente, au dat 16 amenzi. Ba – cu excepția Primăriei Sectorului 1 – toate celelalte primării de sector au fost amendate cu câte 7.500 de lei pentru că nu respectă normele pentru calitatea aerului.
Și cu toate acestea, nu poluarea tot nu se dă dusă.
La solicitarea SpotMedia.ro, activitstul de mediu Octavian Berceanu – susținut de USR PLUS pentru șefia Gărzii Naționale de Mediu – susține că, de fapt, poluarea vine din Ilfov.
”Am fost zilele trecute în sudul Bucureștiului și am constatat că se ard deșeuri în cantități mari, ilegal, fără ca vreo autoritate să intervină”, a precizat Octavian Berceanu pentru SpotMedia.ro.
De fapt, pe Internet există deja, încă din toamna trecută, filmări realizate de oameni revoltați de arderile de deșeuri din sudul Capitalei.
Spre exemplu, un utilizator de Facebook arată încă de toamna trecută cum, în satul Sintești din comuna Vidrea, 5 focuri nesupravegheate, clandestine, ard simultan. Omul spune că e deja seară și că acele focuri vor continua să ardă toată noaptea următoare.
În unele dintre filmările cetățeanului se vede clar că fumul se ridică în nori deasupra zonei și se deplasează spre București.
Cel mai recent video postat de utilizator a fost realizat în urmă cu o săptămână, tot la Sintești. În imagini se văd coloane groase de fum care se ridică de pe sol, din mai multe focuri necontrolate.
Încă de la finele lunii ianuarie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că se vor organiza patrule mixte, formate din polițiști locali și comisari ai Gărzii de Mediu, care vor folosi inclusiv laboratorul mobil pentru evaluarea calității aerului, pentru a depista sursele de poluare.
Ce s-a întâmplat cu patrulele anunțate de Nicușor Dan
SpotMedia.ro a solicitat să participe la o astfel de acțiune ca să vadă și să înțeleagă cum funcționează laboratorul mobil al Primăriei Capitalei.
Garda Națională de Mediu ne-a transmis că, inițial, laboratorul mobil – care este, de fapt, echipament instalat în spatele unei mașini de tip camion - a fost pus pe Șoseaua Chitilei, pentru a verifica dacă nu cumva vine poluarea dinspre Rudeni (unde este groapa de gunoi a Iridex).
Dar – ne-a mai transmis Garda Națională de Mediu – comisarii săi merg pe teren doar când sunt sesizați. Poliția Locală a Municipiului București ne-a transmis, de asemenea, că intervine doar când este sesizată de Primăria Capitalei.
Până la acest moment – deși au trecut mai bine de 2 săptămâni de la solicitarea noatră – Primăria Capitalei nu ne-a acordat sprijin pentru a putea vedea laboratorul mobil și a înțelege cum este el folosit pentru depistarea surselor de poluare din Capitală.
Citește și: