O nouă gafă în bilanțul de COVID: Morții din Sălaj, raportați în Suceava, ”dintr-o eroare materială”

O nouă gafă în bilanțul de COVID: Morții din Sălaj, raportați în Suceava, ”dintr-o eroare materială”

O nouă greșeală s-a strecurat în bilanțul zilnic de coronavirus și autorităților le-a luat mai bine de 24 de ore să își dea seama de ea.

După haosul privind calcularea ratei de infectare, unde formula și datele au fost schimbate de mai multe ori, acum este anunțată o problemă și la raportarea deceselor.

ADVERTISING

Nu că în bilanțuri ar fi trecut numărul deceselor pe fiecare județ în parte, dar ele sunt enumerate. În bilanțul de luni, 19 octombrie, județul Sălaj nu apare în această listă, în timp ce județul Suceava este prezent. Iar astăzi ni se spune că 6 pacienți decedați din Sălaj au ajuns cumva să fie raportați ca fiind din Suceava.

Cum au reușit autoritățile să încurce astfel cifrele, când județele nu sunt vecine nici geografic și nici măcar alfabetic, nu ni se spune. Cum nu ni se spune nici numărul de decese pe fiecare județ în parte.

ADVERTISING

Tot ce aflăm din informarea Grupului de Comunicare Strategică e că gafa are la bază o ”eroare materială”, acest termen care este acum folosit de câte ori sunt transmise mesaje eronate.

De exemplu, o ”eroare materială” a fost invocată și ieri după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că în București rămân deschise creșele și after-school-urile, apoi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a anunțat că vor fi închise, după care, deja spre noapte, Prefectura a anunțat că ”a facut o îndreptare de eroare materială” și acestea rămân deschise, totuși.

ADVERTISING

Dar asta a fost ieri. Azi, ”eroarea materială” este despre decese:

”Grupul de Comunicare Strategică a fost informat în urmă cu puțin timp de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică asupra faptului că în raportarea privind decesele, transmisă în buletinul de presă de ieri, 19 octombrie, dintr-o eroare materială, 6 decese înregistrate în județul Sălaj au fost transmise ca fiind înregistrate în județul Suceava”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇