Un nou studiu arată nu doar că ouăle nu cresc valorile colesterolului ”rău”, dar chiar sunt capabile să îl scadă.
Cercetarea a analizat separat efectele grăsimilor saturate și ale colesterolului alimentar asupra nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) – cunoscute drept colesterolul ”rău” – din organism, iar rezultatul a fost publicat într-un raport publicat de The American Journal of Clinical Nutrition.
”Ouăle au fost nedreptățite mult timp din cauza unor recomandări nutriționale învechite. Sunt unice, au un conținut ridicat de colesterol, dar un nivel scăzut de grăsimi saturate”, explică Jonathan Buckley, cercetător la Universitatea din Australia de Sud, potrivit Science Alert. Și tocmai aici e secretul.
”În acest studiu, am separat efectele colesterolului alimentar și ale grăsimilor saturate. Am descoperit că un aport ridicat de colesterol din ouă, într-o dietă săracă în grăsimi saturate, nu crește nivelul colesterolului rău. Dimpotrivă, grăsimile saturate s-au dovedit a fi principalul vinovat”, explică omul de știință.
În cadrul studiului, cercetătorii au recrutat 61 de adulți cu niveluri similare de colesterol LDL la începutul cercetării.
Participanții au urmat, pe rând, trei diete diferite, fiecare timp de cinci săptămâni. În total, 48 de persoane au reușit să termine ”regimul”.
În primul grup, dieta a fost bogată în colesterol, dar săracă în grăsimi saturate. Aceasta includea două ouă pe zi.
În al doilea grup dieta a fost dietă săracă în colesterol, dar bogată în grăsimi saturate, fără ouă.
Voluntarii din cel de-al treilea grup au avut o dietă bogată atât în colesterol, cât și în grăsimi saturate, cu doar un ou pe săptămână.
Rezultatele au arătat că dieta bogată în grăsimi saturate a dus la creșterea colesterolului LDL, în timp ce dieta cu ouă, dar săracă în grăsimi saturate, a redus colesterolul rău. Asta sugerează că ouăle nu sunt, de fapt, vinovate pentru creșterea colesterolului.
”Așadar, în cazul micului dejun, nu ouăle sunt cele periculoase – ci porția suplimentară de bacon sau cârnații, care afectează cu adevărat sănătatea inimii”, a explcat Buckley.