Felul în care-ți faci cafeaua influențează nivelul de colesterol. Care e cea mai sănătoasă

Felul în care-ți faci cafeaua influențează nivelul de colesterol. Care e cea mai sănătoasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cafeaua poate conține niveluri ridicate de compuși care cresc colesterolul LDL („rău”), dar există o soluție simplă pentru a-i reduce. Totul ține de modul în care prepari cafeaua.

Diterpenele sunt compuși naturali produși de plante, cu diverse efecte asupra organismului uman. Două dintre acestea, cafestolul și kahweolul, au fost asociate cu creșterea colesterolului LDL, ceea ce poate urca riscul de boli cardiovasculare.

Cercetătorii suedezi au analizat nivelurile acestor compuși în cafeaua preparată prin diferite metode și au descoperit că modul în care prepari cafeaua influențează semnificativ concentrația lor.

Studiul a arătat că metodele care nu filtrează cafeaua corespunzător duc la concentrații mai mari de diterpene.

Cafeaua fiartă (metodă populară în Suedia) a avut cele mai mari concentrații: aproximativ 940 mg/L cafestol și 680 mg/L kahweol.

În cazul cafelei de tip espresso, variațiile de la o mostră la alta au fost mari, cu o concentrație medie de 1.060 mg/L de cafestol.

Cafeaua din aparatele de birou (atât cele cu cafea măcinată, cât și cele cu concentrat lichid) a avut un conținut ridicat de diterpene: 174 mg/L cafestol și 135 mg/L kahweol.

French press și percolatoarele au avut niveluri moderate, sub 90 mg/L cafestol și 70 mg/L kahweol.

Cea mai sigură metodă pentru reducerea diterpenelor este cafeaua filtrată prin hârtie, scrie Science Alert, citând un raport publicat de Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. Cafeaua preparată astfel a avut concentrații nocive extrem de mici: 11,5 mg/L cafestol și 8,2 mg/L kahweol.

În plus, cercetătorii au descoperit că filtrarea cafelei fierte printr-un material textil a redus semnificativ nivelurile de diterpene, scăzând concentrația de cafestol la 28 mg/L și de kahweol la 21 mg/L.

Echipa a calculat beneficiile pentru o persoană care bea trei cești de cafea pe zi, cinci zile pe săptămână. Trecerea de la cafeaua din aparat la cea filtrată ar putea reduce colesterolul LDL suficient pentru a scădea riscul relativ de boli cardiovasculare cu 13% în 5 ani și cu 36% în 40 de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇