Înlocuirea gustărilor zilnice cu o mână de nuci pecan nu doar că poate satisface o poftă, dar poate scădea colesterolul, dezvăluie un studiu recent.
Cercetarea, realizată de Penn State Department of Nutritional Sciences, din SUA, a constatat că persoanele cu risc de sindrom metabolic care au consumat nuci pecan în locul gustărilor obișnuite au avut profiluri de colesterol mai bune și, per total, o alimentație mai sănătoasă.
Oamenii de știință au recrutat 138 de adulți cu unul sau mai mulți factori de risc pentru sindrom metabolic, incluzând obezitate abdominală, trigliceride ridicate, nivel scăzut de colesterol HDL, tensiune arterială mare și glicemie ridicată.
Voluntarii, cu vârste cuprinse între 25 și 70 de ani, au fost împărțiți în două grupuri: un grup care a consumat zilnic aproximativ 57 grame de nuci pecan în locul gustărilor obișnuite; și un grup care nu a făcut nicio schimbare în dietă.
Timp de 12 săptămâni, cercetătorii au colectat date privind alimentele consumate, sănătatea vasculară și analize sanguine. Toți au fost instruiți să evite alte tipuri de nuci și să își mențină stilul de viață constant, scrie SciTechDaily.
Cei care au consumat nuci pecan au prezentat îmbunătățiri semnificative ale unor markeri asociați sănătății cardiovasculare precum: reducerea colesterolului total, scăderea colesterolului LDL (”colesterolul rău”), care se poate acumula în artere și crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, reducerea colesterolului non-HDL, îmbunătățirea raportului colesterol total/HDL și scăderea trigliceridelor, care cresc riscul de boli cardiovasculare.
Oamenii de știință explică acest rezultat prin faptul că polifenolii (compuși chimici cu proprietăți antiinflamatorii) din nucile pecan ar putea susține funcția endotelială, esențială pentru sănătatea vaselor de sânge, se arată într-un raport publicat de American Journal of Clinical Nutrition.