Ani buni am fost sfătuiți să consumăm cât mai rar ouă, din cauza colesterolului, dar un studiu recent a arătat că acestea nu urcă nivelul colesterolului rău. Mai mult, se pare că acest aliment protejează și creierul.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, pe 890 de bărbați și femei, timp de patru ani, a concluzionat că consumul a 2-4 ouă pe săptămână este asociat cu niveluri mai scăzute de colesterol în sânge.
În plus, subiecții care au raportat că mănâncă mai multe ouă au avut un declin mai mic al memoriei pe termen scurt și lung, scrie Science Alert.
Potrivit cercetătorilor Donna Kritz-Silverstein și Ricki Bettencourt, de la universitatea menționată, ”în ciuda conținutului ridicat de colesterol alimentar”, rezultatele studiului arată că ”ouăle nu au un efect negativ și pot chiar avea un rol în menținerea funcției cognitive în timp”.
Timp de aproape jumătate de secol, oamenii au fost sfătuiți să evite alimentele bogate în colesterol, precum ouăle, untul sau smântâna, deoarece se considera că acestea cresc nivelul colesterolului din sânge, sporind riscul de boli cardiovasculare.
Deși aceste recomandări pot fi încă valabile pentru anumite persoane cu anumite afecțiuni, precum diabetul, dovezile recente sugerează că grăsimile saturate, zahărul și sodiul sunt principalii responsabili pentru acumularea plăcii în artere, nu colesterolul alimentar.
Cercetătorii subliniază în lucrarea lor publicată de jurnalul Nutrients că ouăle sunt bogate în proteine și aminoacizi, printre altele, iar acești factori ar putea contribui la menținerea structurii și funcționării neuronilor din creier.
Ouăle conțin, de asemenea, carotenoizi, asociați cu performanțe cognitive mai bune, și sunt o sursă bogată de colină, un precursor al unui neurotransmițător esențial.