Nivelul stresului poate fi măsurat exact cu ajutorul unui plasture inteligent. Implicațiile unui astfel de gadget

Nivelul stresului poate fi măsurat exact cu ajutorul unui plasture inteligent. Implicațiile unui astfel de gadget
cortizol stres burnout

Suntem la un pas de a avea un gadget, care doar purtat înregistrează valorile cortizonului și pe care, dacă-l arătăm medicului sau șefului, aceștia vor înțelege că avem nevoie de o vacanță.

Acesta se bazează pe monitorizarea continuă a hormonilor din transpirație, care oglindește nivelul stresului. Practic, acesta ne avertizează că foarte curând s-ar putea instala burnout-ul, o boală modernă, tot mai des întâlnită și deloc de neglijat, arată IFL Science.

Ce măsoară acest gadget este nivelul cortizolului, aflat în strânsă legătură cu stresul psihologic sau emoțional. Cortizolul are funcții vitale în organism, el oglindind însă și sănătatea psihică.

ADVERTISING

Însă nivelul acestuia fluctuează pe parcursul unei zile, iar măsurarea sa ocazională nu ajută prea mult, explică profesorul Adrian Ionescu de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne. Pentru a avea o imagine completă, nivelul acestui hormon trebuie măsurat de mai multe ori pe parcursul unei zile, e de părere specialistul.

În mod normal, nivelul acestuia este determinat din probele de sânge, dar recoltarea frecventă poate fi un factor stresant în sine. Specialistul atrage atenția că e de dorit ca nivelul hormonului să fie determinat din salivă, urină și chiar transpirație.

ADVERTISING

Te-ar putea interesa și ADN-ul moștenit de la neanderthali ne crește riscul pentru anumite boli. Iată care

Ionescu și echipa sa sunt de părere că un plasture inteligent, purtat pe parcursul unei zile, poate oferi informațiile necesare determinării nivelului stresului unei persoane și acționarea în consecință, înainte de a fi prea târziu. În plus, acesta este non-invaziv, precis și oferă rezultate instantaneu, mai spune specialistul într-un raport publicat de Communications Materials.

Doar verificarea nivelului de stres îl poate face pe cel în cauză să relaxeze ritmul sau să realizeze că, poate, are nevoie de o vacanță.

ADVERTISING

În plus, în cazul tratamentelor pentru depresie, medicul poate avea, cu ajutorul plasturelui inteligent, informații în timp real, pentru a ști dacă terapia funcționează.

Vezi și Test de sânge care anunță instalarea cancerului cu patru ani înainte ca simptomele să apară


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇