Ministrul Sănătății spune că din septembrie am putea renunța la mască în spațiile deschise. Când am putea ajunge la 5 milioane de vaccinați

Ministrul Sănătății spune că din septembrie am putea renunța la mască în spațiile deschise. Când am putea ajunge la 5 milioane de vaccinați

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a estimat că e posibil ca din luna septembrie să renunțăm la mască în spațiile deschise și că în iunie am putea ajunge la 5 milioane de vaccinați cu prima doză. Însă totul depinde de ritmul imunizării.

“Vestea bună este că pandemia a început să o ia mai încet, că nu mai avem această mare presiune pe paturile de spital, pe paturile de Terapie Intensivă. Lucrul ăsta este încurajator şi atunci cred că destul de curând putem începe din nou să introducem nişte măsuri de relaxare”, a transmis Ioana Mihăilă, la Prima TV.

ADVERTISING

Întrebată dacă din luna septembrie este posibil să nu mai purtăm mască nici pe stradă, Ioana Mihăilă a răspuns: “Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise. Vom vedea eventual dacă vom corela şi cu numărul şi procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă şi cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”.

ADVERTISING

Pe de altă parte, ea consideră că va fi nevoie de purtarea măştii de protecţie în spaţii închise pe tot parcursul anului.

Ministrul a mai spus că este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. „Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză şi prima doză conferă un oarecare grad de protecţie”, a transmis Ioana Mihăilă.

ADVERTISING

Ea nu crede că statul trebuie să ofere cetăţenilor bani ca să se vaccineze şi consideră că “cea mai mare răsplată pentru vaccinare e liniştea pe care o simţim după ce ne-am vaccinat”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇