Medicul Emilian Imbri explică de ce reacțiile după rapel sunt mai pronunțate

Medicul Emilian Imbri explică de ce reacțiile după rapel sunt mai pronunțate

Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București, a explicat de ce reacțiile post-vaccinare sunt mai pronunțate după administrarea rapelului.

Este vorba despre cea de a doua doză de vaccin antiCOVID, necesară pentru imunizare completă. Momentan, în România nu au fost înregistrate extrem de multe reacții adverse, dar se poate constata că cele de după rapel ies în evidență.

ADVERTISING

Emilian Imbri a explicat la Digi24 că, de fapt, reacțiile sunt un semn că sistemul imunitar funcționează și își face treaba! Este doar reacția organismului la ser, mai exact produce anticorpii atât de necesari în lupta cu COVID-19.

Nu știu de ce astfel de reacții nu apar și după prima doză (...) cine face o reacție o face imediat după vaccinare. (...) Reacțiile sunt cam aceleași: dureri musculare, astenie, somnolență, dureri de cap, moleșeală, chiar și febră.

Mi s-a spus că după prima doză de vaccin, se introduce practic acest „manechin”, dacă vreți, această imitație a unei părți din virus în organism și organismul reacționează. De exemplu, eu nu am reacționat. Nu că n-am avut niciun simptom, n-am schițat nici măcar acolo, o brumă de anticorp, doi-trei anticorpi, să zic că răspunde organismul.

Ei, am făcut rapelul. După rapel, a doua zi am simțit și eu un pic de moleșeală, cu dureri musculare. Bravo, zic, uite, organismul meu bătrân totuși schițează ceva. Și, spre disperarea mea, mi-au trecut aceste simptome a doua zi dimineață.

Emilian Imbri
ADVERTISING

Reacțiile nu durează mult

Specialistul subliniază că reacțiile dispar în 24 de ore și nu există motive de îngrijorare.

La noi, printre colegii mei, printre cei care au făcut o reacție, au fost persoane care a trebuit să rămână acasă o zi. Nu durează mai mult de 24 de ore. După 24 de ore le-a trecut. Cu febră 38, cu dureri, chiar s-au speriat, au spus: domnule, uite ce urâtă treabă! Ei, la ei, bineînțeles, nivelul de anticorpi a fost mai mare. Deci, e clar o legătură între modul în care reacționezi și cum se pregătește organismul să te apere pentru viitor.

Emilian Imbri
ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇