Medicii Mahler și Musta avertizează asupra noilor tulpini de Covid: Formele sunt severe, media de vârstă la pacienţi este mult mai mică

Medicii Mahler și Musta avertizează asupra noilor tulpini de Covid: Formele sunt severe, media de vârstă la pacienţi este mult mai mică

Specialiştii din sănătate avertizează că noile tulpini de coronavirus, pe lângă faptul că sunt mai contagioase, duc şi la forme mai severe de boală, lucru care se vede în dinamica internărilor în spital.

Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, afirmă că în fiecare noapte trebuie suplimentate locurile, iar media de vârstă a pacienţilor internaţi este mult mai mică decât anul trecut.

”La Marius Nasta, paturile de terapie intensivă sunt ocupate de câteva zile şi, din păcate, de la mijlocul săptămânii trecute, trebuie în fiecare noapte să suplimentăm paturile din Secţia Covid pentru a putea face faţă numărului de pacienţi care ajung la spital cu forme de insuficienţă respiratorie severă. Este o situaţie extrem de dificilă şi practic trebuie să ne mobilizăm toate resursele pe care le avem”, a declarat Beatrice Mahler, luni seară, la B1 TV.

ADVERTISING

Aceasta a adăugat că ”sunt mai multe tulpini şi formele pe care le avem în spital sunt severe şi, din păcate, vârsta, media de vârstă la pacienţi este mult mai mică decât ce s-a înregistrat anul trecut”.

Au murit 10 români infectați cu tulpina britanică de coronavirus. Ea circulă în 62% din judeţe și ar putea acapara întreaga țară curând – analiză INSP

Porivit acesteia, ”e bine să avem o evidenţă cât mai exactă a persoanelor pozitive, să găsim soluţii pentru anchete epidemiologice făcute cât mai rapid, pentru că această nouă tulpină şi provocarea pe care o avem în acest val este contagiunea crescută, numărul mare de contacţi care se pozitivează şi care ajung cu forme severe de boală”.

ADVERTISING

”Este parcă un tablou diferit, cu o gravitate crescută, care trebuie să ne facă prezenţi şi atenţi la ce avem de făcut”, a mai declarat Beatrice Mahler.

Ce spune Musta

La rândul său, medicul Virgil Musta, şeful Secţiei de boli infecţioase de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, a afirmat că noile tulpini sunt mai patogene.

”Se pare că tulpinile care circulă la ora actuală, în afara faptului că sunt mai contagioase, s-ar putea să fie şi mai patogene, ceea ce face ca evoluţia unei boli să fie mai rapidă spre forme severe, iar cu acest lucru ne confruntăm noi. (...) Bătălia cu acest virus nu se câştigă în spital, se câştigă în colectivitate, în comunitate. Spitalele nu vor face faţă – nici în ţări cu sisteme mai puternice – dacă numărul de cazuri este foarte mare.

ADVERTISING

Noi trebuie să prevenim, să avem grijă ca numărul de cazuri să nu fie atât de mare ca sistemul de sănătate să nu fie pus sub presiune şi să nu fie colapsat”, a afirmat Virgil Musta.  

Vezi și:

Iată și articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇