Autorităţile anunţă suplimentarea locurilor pentru pacienţii cu Covid. În Bucureşti vor fi 50 de paturi noi la ATI

Autorităţile anunţă suplimentarea locurilor pentru pacienţii cu Covid. În Bucureşti vor fi 50 de paturi noi la ATI

Autorităţile anunţă măsuri pentru suplimentarea locurilor pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, cei care au forme moderate şi severe de boală.

După o discuţie cu managerii spitalelor din Bucureşti s-au identificat 50 de noi paturi ATI şi 140 de paturi de terapie intermediară, acest lucru urmând să se facă în întreaga ţară.

”Este o creştere mai mare a numărului de cazuri într-un interval foarte scurt”, a afirmat secretarul, de stat dn Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.

Arafat: Există o scădere a numărului de paturi ATI

La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că o analiză a Centrului Naţional de Comandă arată că există o scădere a numărului de paturi ATI din octombrie – noiembrie până acum.

ADVERTISING

Una dintre explicaţii este închiderea Spitalului Leţcani sau reluarea activităţii obişnuite în celelalte spitale care tratau pacienţi cu coronavirus.

Arafat a explicat că în Bucureşti a fost adusă prima Unitate Mobilă şi se va mai aduce una, la Spitalul Victor Babeş.

”Ştim că condiţiile nu sunt la fel de bune ca într-o unitate interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână pacientul într-o Unitate de Primiri Urgenţe. De altfel, şi UPU sunt pregătite şi au condiţiile de a păstra pacienţii o perioadă”, a explicat Arafat. 

Potrivit acestuia, situaţia locurilor este una dinamică. 

”Este posibil dimineaţa să avem un număr de locuri, dar mai târziu să nu mai avem locuri. Sunt pacienţi care se vindecă, sunt pacienţi pe care, din păcate, îi pierdem, şi locurile se eliberează în ambele situaţii. La acest moment la Bucureşti nu mai erau locuri libere, în ţară, de dimineaţă erau 20 – 30 de paturi, dar asta se schimbă, lucurrile sunt în dinamică”, a mai declarat Arafat. 

ADVERTISING

Acesta a precizat că cea mai mare problemă a locurior de ATI este în prezent la Bucureşti, dar, în timp, au existat în mai multe locuri din ţară. 

Discuții cu managerii spitalelor din țară

Andreea Moldovan a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că se are în vedere suplimentarea locurilor pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, cei care au forme moderate şi severe de boală, având loc mai multe discuţii cu managerii spitalelor din Bucureşti şi din ţară.

”Ştim cu toţii că este o creştere a numărului de cazuri şi observăm o creştere a  numărului de cazuri  de pacienţi cu forme moderate sau severe de infecţie COVID care  necesită acces şi terapie în secţii de terapie intensivă. Prima întâlnire pe care am avut-o azi de dimineaţă a fost cu managerii spitalelor din Bucureşti şi Ilfov”, a anunţat Moldovan.

ADVERTISING

”Pe lângă  paturile actuale dedicate pacienţilor cu COVID să avem acces la alte paturi suplimentare ATI din spitalele unde infrastructura o permite şi unde există capacitatea de investigaţie corectă a pacnţilor pentru a oferi acestor pacienţi o îngrijire medicală cât de bună  se poate. Diferenţa de supravieţuire şi letalitate o face tocmai  o îngrjire corectă în uităţi ATI unde acest lucru se face corect”, a adăugat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Andreea Moldovan a precizat că după primele întâlniri există deja un plus de paturi de terapie intensivă.

”La Bucureşti avem un surplus identificat de 50 de paturi ATI şi un surplus de 140 de paturi de terapie intermediară”, aprecizat Moldova, explicând că surplusul la nivel naţional se va cunoaşte în cursul zilei de marţi.

”Ceea ce se întâmplă în prezent este cu o viteză foarte mare şi, practic, deosebirea faţă de ce a fost în octombrie – noiembrie din punct de vedere al evoluţiei cazurilor  este o creştere mai mare  a cazurilor într-un interval foarte scurt”, a completat andreea Moldovan.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇