Legumele, fructele și riscul de depresie. Studiu pe mii de gemeni

Legumele, fructele și riscul de depresie. Studiu pe mii de gemeni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu amplu realizat pe mii de gemeni sugerează că un consum mai mare de fructe și legume este asociat cu un risc mai scăzut de depresie.

Cercetătorii, conduși de o echipă de la UNSW Sydney, în Australia, au analizat 3.483 de gemeni (toți cu vârsta de peste 45 de ani) din Australia, Danemarca, Suedia și SUA, pentru studia dacă există vreo legătură între fructe și legume și depresie.

Dintre perechile de gemeni studiate, cei care consumau mai multe fructe și legume raportau, în general, mai puține simptome de depresie, se arată într-un raport publicat de Scientific Reports și citat de IFL Science.

ADVERTISING

Cercetătorii au concluzionat că „un consum mai ridicat de fructe și legume poate proteja împotriva simptomelor depresive”.

„Aceste descoperiri oferă încă un argument pentru creșterea consumului de fructe și legume la adulții de peste 45 de ani”, a declarat dr. Annabel Matison, autor principal al studiului.

Deși rezultatele sugerează o legătură, cercetarea nu poate demonstra că dieta este cauza directă a simptomelor depresive, notează autorii.

Gemenii care mănâncă mai multe legume și fructe ar putea, de asemenea, să facă mai multă mișcare, să consume mai puțin alcool și să aibă un stil de viață mai sănătos în general, factori care contribuie la starea de bine.

ADVERTISING

Totuși, studiile pe gemeni sunt utile în reducerea influenței altor factori, cum ar fi genetica și mediul în care au crescut.

„Gemenii împart între 50 - 100% din fondul genetic și, atunci când sunt crescuți împreună, împărtășesc același mediu familial. Acest design ajută la eliminarea influențelor nedorite, cum ar fi statutul socio-economic din copilărie”, a explicat dr. Karen Mather, coautor al studiului.

Fructele și legumele sunt bogate în fibre alimentare, vitamine și micronutrienți, care pot susține microbiomul intestinal și proteja creierul împotriva stresului oxidativ. Acești factori pot îmbunătăți starea de bine mintală, mai notează în raport cercetătorii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇