Un tratament pentru depresie care poate fi administrat acasă a fost testat cu succes. Funcționează acolo unde pastilele nu dau rezultate

Un tratament pentru depresie care poate fi administrat acasă a fost testat cu succes. Funcționează acolo unde pastilele nu dau rezultate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pacienții diagnosticați cu depresie cronică își pot ameliora simptomele prin autoadministrarea la domiciliu a unei forme de stimulare electrică a creierului, a arătat o cercetare recentă.

În cadrul studiului, cei care au urmat un tratament de 10 săptămâni au avut de două ori mai multe șanse ca depresia lor să intre în remisie comparativ cu cei din grupul de control, care au avut același dispozitiv, dar nu și curent.

Rezultatele sugerează că persoanele cu depresie ar putea primi o stimulare cerebrală benefică fără a fi nevoite să se prezinte la o clinică și că tratamentul ar putea deveni o alternativă eficientă pentru cei care nu doresc sau nu răspund la terapiile tradiționale.

ADVERTISING

„Acesta este un potențial tratament de primă linie pentru depresie. De asemenea, poate fi utilizat pentru persoanele a căror boală nu s-a ameliorat cu medicamente, pentru persoanele cărora nu le plac antidepresivele sau care nu doresc psihoterapie”, a declarat Cynthia Fu, profesor de neuroștiințe afective și psihoterapie la King’s College London.

Pentru faza a doua a studiului, 174 de persoane cu tulburare depresivă majoră au primit o cască pentru a furniza ceea ce se numește stimulare transcraniană cu curent continuu (tDCS). Căștile, produse de Flow Neuroscience, care a și finanțat studiul, conțin doi electrozi care aplică un curent slab de până la 2 miliamperi pe frunte.

ADVERTISING

Ședințele, care au însumat 10 săptămâni, au fost supravegheate în timp real prin videoconferințe, începând cu cinci sesiuni de 30 de minute pe săptămână, timp de trei săptămâni, urmate de trei sesiuni de 30 de minute pe săptămână, pentru următoarele șapte săptămâni, notează The Guardian.

În timp ce jumătate dintre participanți au primit stimulare electrică a creierului conform așteptărilor, cealaltă jumătate a beneficiat, fără să știe, de terapie „inactivă”, în care dispozitivul a furnizat un curent scurt și slab doar la începutul și la sfârșitul sesiunii.

ADVERTISING

Cercetătorii raportează că depresia s-a ameliorat în ambele grupuri pe parcursul perioadei de 10 săptămâni. Dar la cei care au beneficiat de stimulare cerebrală activă, s-a îmbunătățit cel mai mult, rata de remisie fiind de 44,9%, comparativ cu 21,8%, în grupul de control inactiv.

Curentul furnizat creierului în timpul tDCS este de cel puțin 400 de ori mai slab decât cel utilizat în terapia electroconvulsivă. Pentru a reduce orice riscuri legate de stimularea prelungită, dispozitivul se oprește după 30 de minute.

Se estimează că 5% dintre adulții din întreaga lume trăiesc cu depresie. Cele mai frecvente tratamente sunt antidepresivele și terapiile psihologice, însă mai mult de o treime dintre persoanele cu tulburare depresivă majoră nu ajung la remisia clinică completă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇