Persoanele singure prezintă un risc cu aproape 80% mai mare să sufere de depresie în comparație cu cele care au un partener de viață sau sunt căsătorite, arată un studiu recent realizat în mai multe țări.
În mod interesant, bărbații și persoanele cu un nivel ridicat de educație sunt cele mai vulnerabile în fața acestei probleme, scrie The Guardian.
Cercetătorii au analizat date de la peste 100.000 de persoane din șapte țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Mexic, Irlanda, Coreea de Sud, China și Indonezia, monitorizându-le apoi timp de mai mulți ani.
A reieșit că persoanele divorțate sau separate au un risc cu 99% mai mare de a dezvolta simptome depresive. În cazul văduvilor și văduvelor, riscul este cu 64% mai mare față de persoanele căsătorite sau aflate în relații stabile.
Persoanele singure din țările occidentale sunt mai predispuse la depresie decât cele din țările asiatice, a mai arătat studiul.
Cercetătorii spun că persoanele căsătorite sau aflate în relații stabile, similare mariajului, sunt ”mai protejate” pentru că partenerii se pot sprijini reciproc din punct de vedere emoțional, au acces mai bun la resurse financiare și își influențează în mod pozitiv unul altuia starea de bine.
Aproximativ 280 de milioane de oameni din întreaga lume (5% din populația adultă) suferă de depresie, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.