La 100 de ani, merge la sală 5 zile pe săptămână: Cele 3 reguli pe care nu le încalcă niciodată

La 100 de ani, merge la sală 5 zile pe săptămână: Cele 3 reguli pe care nu le încalcă niciodată

Pentru Les Savino e ceva normal să ridice greutăți și să facă exerciții cardio. De aproape 40 de ani e nelipsit de la sală.

În fiecare dimineață, de luni până vineri inclusiv, Les Savino, un bărbat în vârstă de 100 de ani, se află în sala de fitness din Hanover, Pennsylvania. „Știu că este necesar, dacă vreau să mă bucur de viață. Zilele mele sunt la fel de obișnuite ca atunci când aveam 30 de ani”, a spus el, pentru Today.

"Mișcarea e mult mai bună decât medicamentele… Mulți oameni trăiesc cu pastile, dar eu nu. Iau doar medicamente pentru tensiune", a adăugat el.

Savino are un program special. Luni, miercuri și vineri ridică greutăți. Folosește 15 tipuri de gantere și face câte 45 de repetări cu fiecare, aproape 700 în fiecare sesiune. Marțea și joia sunt pentru mișcare cardio. Când a discutat cu reporterul de la Today, străbunicul tocmai terminase de pedalat opt mile (12,8 km) pe bicicletă și doi kilometri de mers pe bandă, după care a făcut exerciții pentru picioare, brațe și umeri.

Bărbatul urmează aceeași rutină la sala Hanover Area YMCA din 1983 - ajunge întotdeauna acolo la 7:30 și își încheie programul la 10:30.

ADVERTISING

"Mă face să mă simt bine. Când plec de la sală dimineața, după trei ore de mișcare, mă simt mult mai bine decât atunci când mă duc. Am mai multă flexibilitate și mă simt mai mulțumit de viață", a spus el.

Savino nu a avut niciodată o problemă gravă de sănătate, dar în ultimii ani s-a ales cu boala Meniere, o afecțiune a urechii interne, și folosește un baston când merge pentru a-și păstra echilibrul. Mintea și memoria îi funcționează, însă, perfect - vorbește cu ușurință și îi place să glumească.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El își pune longevitatea remarcabilă pe seama moștenirii genetice și a stilului de viață sănătos. Părinții săi proveneau din Italia. "Au venit foarte săraci, așa că nu aveau multe posibilități să meargă la doctori, dar au supraviețuit extrem de bine", a povestit el. Tatăl său a trăit 84 de ani, iar mama - 89.

Savino spune că și stilul de viață sănătos pe care îl duce l-a ajutat să împlinească centenarul. El are trei reguli simple de la care nu se abate:

  • Să mănânci cu moderație. Savino nu mănâncă multă carne, preferând fructele de mare și legumele. O dată pe săptămână își face o frittata, specialitate italiană asemănătoare cu omleta. "Mulți se îndoapă cu mâncare. Eu mănânc doar până când apetitul meu e satisfăcut și mă opresc", a spus el. "Nu caut o mâncare anume. Comand orice din meniu, ca oricine. Dar din anumite motive nu prea sunt atras de fripturi, de carne", a adăugat.
  • Să te bucuri de viață. Pentru a 100 aniversare, în august 2022, Savino și-a făcut un cadou deosebit - a cumpărat o mașină Lincoln pe care o luase în leasing. Conduce singur până la sală și la magazinul la care își face cumpărăturile săptămânale. Nu-și refuză dulciurile, pentru care recunoaște că are o slăbiciune, și își îngăduie un mic desert după prânz și cină - o prăjitură sau o budincă de ciocolată. Iar în fiecare seară se răsfață cu două pahare de Martini. "Nimic extrem. Nu cred că m-am îmbătat o dată în viață", a mărturisit el.
  • Să petreci timp cu cei dragi. Savino a fost căsătorit timp de 70 de ani cu o colegă din liceu pe care o iubea, Barbara. Ea a murit în urmă cu 11 ani, la 89 de ani. "Eram o pereche bună", a spus bărbatul.
ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇