Intrăm într-o nouă eră: Testul de sânge pe care ți-l poți face și singur pentru sănătatea inimii

Intrăm într-o nouă eră: Testul de sânge pe care ți-l poți face și singur pentru sănătatea inimii

Testele efectuate pentru a detecta bolile de inimă și riscul cardiovascular sunt de obicei complexe și necesită prelevarea de sânge, fiind nevoie de un medic sau de o asistentă. Acum, însă, cercetători de la Centrul național australian Phenome al Universității Murdoch, din Australia, au realizat un test de sânge pe care și-l poate face oricine.

Dr. Nathan Lawler și doctorandul Jayden Roberts au perfecționat o metodă de măsurare a unei colecții mari de lipoproteine în probe de sânge obținute prin înțepare, care poate fi efectuată fără supraveghere medicală.

ADVERTISING

Cu doar o mică mostră autoprelevată, obținută din vârful degetelor, oricine poate avea acum acces la informații detaliate despre sănătatea sa cardiovasculară, inclusiv în ceea ce privește HDL-C, LDL-C, VLDL-C, trigliceridele și nu numai, se arată într-un raport publicat de jurnalul Analytical Chemistry și citat de Medical Xpress.

Noul test presupune măsurarea cu precizie a celor 112 lipoproteine responsabile de transportul colesterolului și al lipidelor.

„Acest lucru va revoluționa peisajul evaluării riscului cardiovascular, permițând o analiză rapidă și neinvazivă a lipoproteinelor”, a declarat dr. Lawler.

ADVERTISING

„Această inovație are potențialul de a le permite indivizilor să își monitorizeze proactiv sănătatea”, a mai declarat medicul.

Testul va putea fi efectuat inclusiv la farmacie, făcând ușor accesibilă o evaluare precisă și cuprinzătoare a sănătății cardiovasculare. Abilitatea de a monitoriza cu ușurință nivelurile de lipoproteine ar însemna că oamenii ar putea lua măsuri proactive pentru a-și atenua factorii de risc cardiovascular.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇