INSP pune focusul pe tulpinile din Brazilia și Africa de Sud: E firesc să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri de COVID

INSP pune focusul pe tulpinile din Brazilia și Africa de Sud: E firesc să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri de COVID

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, a declarat marţi că este de aşteptat o creştere a numărului de cazuri de SARS-CoV-2, în contextul apariţiei tulpinii britanice.

Medicul a spus, de asemenea, că este important ca această creştere să fie una controlată, cu ajutorul vaccinării şi al măsurilor de distanţare.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

„Mi se pare că, aşa cum se întâmplă în toată lumea şi inclusiv cu o rată de transmisibilitate mai mare a tulpinii britanice, care a început să fie din ce în ce mai prezentă şi în ţara noastră, singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că este firesc să ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri. (…)

Dacă măsurile existente în acest moment sunt respectate, iar vaccinarea se accelerează, atunci (…) creşterea numărului de cazuri va putea fi controlată.

Nu pot să numesc asta un val neapărat. Cât de mare va fi creşterea, eu cred că nimeni nu se poate exprima în acest moment”, a arătat Adriana Pistol, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

Conferință de presă la Palatul Victoria

RO Vaccinare-Conferință de presă susținută de președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, director general al Direcției Generale Urgente Medicale din cadrul DSU, membru CNCAV#ValeriuGheorghita #AndreiBaciu #AdrianaPistol #CalinAlexandru #SARSCoV2 #ROvaccinare

Posted by Guvernul României on Tuesday, February 23, 2021

Interes crescut pentru tulpina aficană sau braziliană

Ea a subliniat importanţa unor informaţii de context pentru secvenţierea probelor, menţionând că acest lucru este util în special pentru depistarea unor tulpini precum cea din Africa de Sud sau Brazilia.

„Din punct de vedere epidemiologic, eu nu mai am niciun dubiu şi aş putea să spun că nici foarte mare interes să mai văd tulpini britanice, pentru că m-am lămurit că ele există cam peste tot. Nu am nevoie de mai multe dovezi. (…) Este clar că este intrată în circulaţie.

În schimb, interesul devine din ce în ce mai mare pentru tulpinile celelalte: sud-africană, braziliană. Or aici este ceva mai uşor să obţinem nişte informaţii.

Totuşi, nu chiar toată lumea se duce în Africa de Sud sau în Brazilia – de aici vin aceste întrebări – sau contact cu astfel de persoane, pentru că, repet, obiectivul, dincolo de depistarea tulpinii britanice, care deja aş putea să spun că este realizat – de acum încolo trebuie să ne orientăm şi către celelalte tulpini ca să putem să fim în cunoştinţă de cauză cât mai repede posibil”, a spus Adriana Pistol.

Citește și: