Germania vaccinează cu AstraZeneca adulţi de toate vârstele. Peste 30% dintre nemţi sunt deja imunizaţi

Germania vaccinează cu AstraZeneca adulţi de toate vârstele. Peste 30% dintre nemţi sunt deja imunizaţi

Germania va permite ca vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca să fie administrat adulţilor de toate vârstele, întrucât doreşte să îşi accelereze campania de vaccinare, a anunţat ministrul Sănătăţii, Jens Spahn.

Miniştrii Sănătăţii din cele 16 landuri germane s-au pus de acord cu ministrul Spahn pentru a anula o decizie precedentă, care restricţiona vaccinul AstraZeneca şi îl autoriza doar pentru persoanele de peste 60 de ani, aminteşte Reuters.

Jens Spahn a mai spus totodată că actualul interval de 12 săptămâni între prima şi a doua doză a vaccinului AstraZeneca ar putea fi scurtat.

ADVERTISING

În România, rapelul se face la 8 săptămâni, iar în Marea Britanie se face la 12. Limita minimă ar fi la 4 săptămâni.

"Ambele măsuri ne vor permite să accelerăm şi mai mult campania noastră generală de vaccinare", a spus Jens Spahn.

Problemele iniţiale legate de aprovizionarea cu vaccinuri şi obstacolele birocratice au făcut ca Germania, cea mai puternică economie a Europei, să aibă parte de un debut lent al campaniei sale de vaccinare.

Noua dispoziţie, adoptată deja în mai multe landuri din Germania, va permite oricărui rezident adult, indiferent de grupa de vârstă din care face parte, să se vaccineze cu serul AstraZeneca, dacă doreşte să facă acest lucru, iar medicii lor de familie să decidă modalitatea cea mai bună de administrare a acestui vaccin, a adăugat ministrul Spahn.

Zeci de ţări au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca în luna martie sau l-au restricţionat autorizându-l doar pentru adulţii vârstnici după raportarea unor evenimente trombotice foarte rare, dar grave.

ADVERTISING

Unele dintre acele ţări au reluat de atunci utilizarea serului AstraZeneca fie integral, fie cu restricţii, după ce autorităţile medicale cu rol de reglementare au declarat că beneficiile aduse de acest vaccin prevalează în faţa oricăror riscuri.

Jens Spahn a mai spus totodată că Germania intenţionează să ofere vaccinuri anti-COVID-19 adolescenţilor între 12 şi 18 ani până la sfârşitul lunii august, dacă Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va autoriza vaccinul Pfizer-BioNTech pentru această grupă de vârstă.

30% dintre nemţi s-au vaccinat

Germania a crescut semnificativ ritmul campaniei sale de vaccinare în ultimele săptămâni, injectând peste un milion de doze în unele zile.

ADVERTISING

Până joi, 30,6% din populaţia Germaniei, care este de aproximativ 83 de milioane de locuitori, primise cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar 8,6% dintre rezidenţii germani au fost deja vaccinaţi cu ambele doze, potrivit datelor comunicate de Robert Koch Institute.

Germania va relaxa restricţiile începând din acest weekend pentru persoanele vaccinate cu ambele doze sau care s-au recuperat după ce au contractat maladia COVID-19. Aceste persoane vor fi exceptate de la interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi nu vor mai trebui să prezinte rezultate negative la teste COVID-19 pentru a putea să meargă la cumpărături.

Germania a fost grav afectată de al treilea val al pandemiei, însă numărul cazurilor noi a început să scadă în perioada recentă. Incidenţa infectărilor raportate la şapte zile a scăzut joi la 129 de cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit datelor comunicate de Robert Koch Institute.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇