Germania și Franța au stocuri mari de vaccin AstraZeneca. Ori schimbă strategia, ori ajung să le arunce

Germania și Franța au stocuri mari de vaccin AstraZeneca. Ori schimbă strategia, ori ajung să le arunce

Germanii și francezii nu se înghesuie deloc să se vaccineze cu AstraZeneca, iar asta a dus la situația ca cele două țări să aibă stocuri mari de vaccin neutilizate.

Oficialii din Germania și Franța sunt presați să găsească soluții, astfel încât dozele să nu fie aruncate.

Deja Franța a extins vaccinarea cu AstraZeneca la persoanele între 65 şi 75 de ani, iar Germania a anunțat că are în plan să facă același lucru.

În Franța au fost folosite 24% din doze, deși pragul vizat era de 80-85%. În Germania, două treimi din cele 1,4 milioane de doze livrate erau luni încă în depozit, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Se pare că cetățenii din ambele țări preferă să aștepte după vaccinul Pfizer, pe care îl consideră cel mai eficient.

În orice caz, reticența pare să nu fie generalizată, ci mai degrabă în funcție de regiuni.

De exemplu, în orașul german Duisburg, între 50 și 70% dintre programările cu AstraZeneca au fost anulate sau oamenii nu s-au mai prezentat. În Hamburg, însă, autoritățile spun că nu au observat deloc o reticență, în schimb, faptul că acest vaccin poate fi folosit doar pentru cei sub 65 de ani a creat mari probleme logistice.

ADVERTISING

Mai exact, autoritățile trebuie să caute activ persoane sub 65 de ani cu boli preexistente care să fie vaccinate, ceea ce nu a fost foarte ușor și a dus la întârzieri.

Analiștii spun că problema nu ține de reticența publicului, ci de organizarea autorităților. Ei cer mai multă flexibilitate, pentru că altfel riscă să rămână cu doze expirate, ținând cu dinții de politica de a vaccina cetățenii în ordinea stabilită.

ADVERTISING

Die Welt a calculat că, dacă în Germania vaccinarea va continua în ritmul actual, până în a treia săptămână din martie stocurile vor crește la 5 milioane de doze.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇