Gel inovator pentru vindecarea accelerată a rănilor diabeticilor

Gel inovator pentru vindecarea accelerată a rănilor diabeticilor

Pacienții diabetici, ale căror capacități naturale de vindecare a rănilor sunt compromise, dezvoltă adesea răni cronice care se vindecă greu. Astfel de răni ar putea cauza infecții grave, care pot avea ca rezultat inclusiv amputarea unui membru.

O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) a creat însă un gel magnetic inovator, care promite să accelereze vindecarea rănilor diabetice, să reducă ratele de recurență și să diminueze numărul de cazuri de amputare a membrelor, scrie The Straits Times.

Tratamentul implică aplicarea unui bandaj preîncărcat cu un hidrogel care conține celule cutanate pentru vindecare și particule magnetice.

ADVERTISING

Pentru a maximiza rezultatele terapeutice, se utilizează un dispozitiv magnetic extern fără fir, pentru a activa celulele pielii și a accelera procesul de vindecare a rănilor.

Durata ideală a stimulării magnetice este de aproximativ una până la două ore.

Testele de laborator au arătat că tratamentul cuplat cu stimularea magnetică a vindecat rănile de aproximativ trei ori mai repede decât abordările convenționale actuale.

În plus, deși cercetările s-au concentrat pe vindecarea ulcerului piciorului diabetic, tehnologia are potențial pentru tratarea unei game largi de răni complexe, cum ar fi arsurile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Pansamentele convenționale nu joacă un rol activ în vindecarea rănilor”, a declarat profesorul Andy Tay, care conduce departamentul de inginerie biomedicală de la Colegiul de design și inginerie NUS.

Potrivit acestuia, pansamentele existente împiedică doar agravarea rănii, iar pacienții trebuie să fie programați pentru schimbarea pansamentului la fiecare două sau trei zile.

Tehnologia pentru care s-a cerut deja brevet abordează mai mulți factori critici asociați cu rănile diabeticilor, gestionând simultan nivelurile ridicate de glucoză din zona afectată, activând celulele cutanate latente din apropierea rănii, restabilind vasele de sânge deteriorate și reparând rețeaua vasculară perturbată din interiorul rănii, a explicat omul de știință.

ADVERTISING

În prezent, peste o jumătate de miliard de persoane la nivel global trăiesc cu diabet și se așteaptă ca acest număr să crească semnificativ.

Rănile cronice ale diabeticilor, cum ar fi ulcerele la nivelul piciorului (una dintre cele mai frecvente și mai greu de tratat) au devenit, prin urmare, o provocare majoră pentru îngrijirea sănătății la nivel mondial.

Tratamentele tradiționale pentru aceste răni sunt adesea nesatisfăcătoare, ceea ce duce la probleme de sănătate recurente și persistente și, într-un număr mare de cazuri, la amputarea membrelor.

În fiecare an, la nivel mondial se înregistrează între 9,1 și 26,1 milioane de cazuri de ulcer la piciorul diabetic, iar între 15 și 25% dintre pacienții cu diabet zaharat vor dezvolta ulcerul piciorului diabetic pe parcursul vieții.

Gelul special conceput pentru vindecarea rănilor este încărcat cu două tipuri de celule cutanate aprobate de Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) – keratinocite (esențiale pentru repararea pielii) și fibroblaste (pentru formarea țesutului conjunctiv) – și particule magnetice minuscule.

Atunci când este combinat cu un câmp magnetic dinamic generat de un dispozitiv extern, stimularea mecanică a gelului încurajează fibroblastele dermice să devină mai active.

Testele de laborator au arătat că activitatea sporită a fibroblastelor generată de gelul magnetic de vindecare a rănilor crește rata de înmulțire a celulelor cu aproximativ 240% și mai mult decât dublează producția de colagen – o proteină crucială pentru vindecarea rănilor, se arată într-un raport publicat de revista științifică Advanced Materials.

De asemenea, acesta îmbunătățește comunicarea cu keratinocitele pentru a promova formarea de noi vase de sânge.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇