Lumina soarelui ține diabetul sub control

Lumina soarelui ține diabetul sub control

Lumina zilei îmbunătățește controlul glicemiei și utilizarea nutrienților în diabetul de tip 2, arată o nouă cercetare realizată în Țările de Jos.

„Am fost interesați să aflăm dacă creșterea expunerii la lumina naturală în timpul zilei ar îmbunătăți controlul glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2. Am vrut să știm, de asemenea, dacă aceasta ar afecta metabolismul lor de substrat sau utilizarea nutrienților.

Acesta urmează, de obicei, un ritm de 24 de ore, organismul trecând de la utilizarea carbohidraților, ca sursă de energie în timpul zilei, la grăsimi, pe timp de noapte. Am arătat anterior că persoanele cu risc mai mare de diabet de tip 2 sunt mai puțin capabile să facă această schimbare și am vrut să aflăm dacă expunerea la lumina naturală ar facilita această schimbare la persoanele care au deja diabet”, a declarat Ivo Habets, de la Universitatea Maastricht, unul dintre autorii studiului, conform MedicalXpress.

ADVERTISING

Pentru a explora acest lucru, oamenii de știință au efectuat o serie de teste metabolice pe un grup de persoane cu diabet de tip 2 atunci când au fost expuse la lumina naturală și atunci când au fost expuse la lumina artificială și au comparat rezultatele.

Participanții la studiu au avut un program strict, cu ore de expunere la lumină naturală pe timpul zilei (în timpul programului de muncă, 8:00 -17:00), lumina venind de afară, pe geam, în timp ce stăteau la birou, sau dimpotrivă, cu expunere la lumina artificială, tot în timpul orelor de program.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În tot acest timp (cinci zile) au avut parte de întuneric noaptea și meniu controlat, iar nivelul zahărului din sânge a fost înregistrat în permanență cu ajutorul unor monitoare purtate pe braț.

Timp de mai multe zile subiecților li s-a prelevat sânge și au fost supuși mai multor teste și analize. Ulterior, la o distanță de câteva săptămâni, fiecare grup a urmat regulile celuilalt, cei expuși la lumina naturală pe timpul zilei trecând la lumina artificială și invers.

Experimentul a arătat că nivelurile de glucoză din sânge au fost în limitele normale pentru mai mult timp atâta vreme cât subiecții au fost expuși la lumină naturală, aceasta fiind de departe ”rețeta” câștigătoare și chiar o modalitate de a preveni boala.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇