Chiar și în doze mici radiațiile pot declanșa diabetul

Chiar și în doze mici radiațiile pot declanșa diabetul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință din Japonia au descoperit o legătură între expunerea la radiații, chiar și în cele mai mici doze, și apariția diabetului.

Institutul Național Japonez pentru Securitate și Sănătate în Muncă (JNIOS) a efectuat cercetări pe lucrătorii de urgență care au răspuns la criza de radiații de la centrala Fukushima, imediat după dezastrul din martie 2011, când exploziile de după tsunami-ul care a lovit centrala au făcut ca materiale radioactive să fie dispersate în împrejurimi.

Studiul a arătat că 6,5% dintre participanții la studiu au fost diagnosticați cu diabet, cei expuși la niveluri mai ridicate de radiații având un risc cu 47% mai mare de a dezvolta această boală, conform EurekAlert.

ADVERTISING

Concret, persoanele expuse la 10-19 milisieverți (mSv – unitatea de măsură pentru doza de radiație care ajunge în organism, aproximativ 190 de radiografii toracice) au avut un risc de diabet crescut cu 33%.

Cei din intervalul 20-49 mSv s-au confruntat cu un risc crescut cu 47%, în timp ce expunerea de la 5-9 mSv a prezentat o creștere a riscului de 6%.

În mod ciudat, nu a fost detectat niciun risc sporit la cei expuși la 50 mSv sau mai mult. Cercetătorii atribuie această anomalie dimensiunii limitate a eșantionului.

ADVERTISING

Din cei 20.000 de lucrători de urgență de la uzină, doar 5.326 au fost cuprinși în studiu.

„Constatările noastre sugerează un risc crescut de diabet în rândul lucrătorilor din domeniul urgențelor nucleare de la niveluri scăzute de radiații”, a declarat dr. Huan Hu, autorul principal al studiului.

Potrivit cercetătorului japonez, deși mecanismele potențiale rămân oarecum neclare, rapoartele sugerează că radiațiile pot afecta negativ celulele pancreatice responsabile de producția de insulină, putând contribui la apariția diabetului.

ADVERTISING

În plus, există o asociere între expunerea la radiații și inflamația crescută, a mai apreciat cercetătorul.

De menționat e faptul că, între martie și decembrie 2011, expunerea la radiații pentru acești lucrători a fost urmărită cu ajutorul unor dozimetre de buzunar cu alarmă pentru expunerea externă și a unor contoare de corp pentru expunerea internă.

Controalele regulate de sănătate au evaluat peste 70 de măsurători, cuprinzând glicemia, biomarkeri de inflamație, teste de funcționare a tiroidei și multe altele. Vârsta medie a participanților la această cercetare a fost de 46 de ani.

Pentru context, europenii sunt expuși în mod obișnuit la o medie de 2,7 mSv de radiații de fond anual, în principal din cauza gazului radon natural din locuințe și a razelor cosmice.

În schimb, unii rezidenți din Finlanda sunt expuși anual la peste 7 mSv.

Ca referință, o singură radiografie toracică expune pacienții la aproximativ 0,1 mSv, o mamografie la 0,4 mSv, o tomografie computerizată a coloanei vertebrale la 10 mSv, iar o scanare PET la 25 mSv.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇