EMA va autoriza azi vaccinul Pfizer pentru copiii între 12 şi 15 ani. Gheorghiță vrea să înceapă imunizarea lor chiar de săptămâna viitoare

EMA va autoriza azi vaccinul Pfizer pentru copiii între 12 şi 15 ani. Gheorghiță vrea să înceapă imunizarea lor chiar de săptămâna viitoare

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este aşteptată, vineri, să se pronunţe cu privire autorizarea vaccinării adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani cu Pfizer.

În cazul autorităzii, România va demara imediat vaccinarea acestei categorii de vârstă.

În cazul unei aprobări, vaccinul urmează să fie primul care să obţină unda verde a EMA în vederea vaccinării adolescenţilor în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

Pentru moment, vaccinul este autorizat în vederea vaccinării persoanelor peste 16 ani.

EMA urmează să anunţe vineri, într-o conferinţă de presă, ”rezultatele unei reuniuni extraordinare a Comitetului Medicamntelor de Uz Uman (...) pe tema indicaţiilor pediatrice a vaccinului Comirnaty”. 

ADVERTISING

Comirnaty este numele comercial al vaccinului împotriva covid-19 dezvoltat de către gigantul farmaceutic american Pfizer şi compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech.

Agenţia americană a medicamentului FDA a autorizat deja vaccinarea adolescenţilor cu vaccinul Pfizer. Asta după ce Canada a fost prima ţară care a autorizat remediul pentru această grupă de vârstă

Directorul executiv al EMA, Emer Cooke, anunţa la începutul lui mai că agenţia, cu sediul la Amsterdam, urma să evalueze în mod accelerat date transmise de către producătorii vaccinului în vederea autorizării vaccinării adolescenţilor între 12 şi 15 ani. Rezultatul acestei evaluări era aşteptat iniţial la începutul lui iunie.

ADVERTISING

În curând, şi compania Moderna va cere autorizaţia în Europa pentru vaccinul destinat adolescenţilor între 12 şi 17 ani.

România începe vaccinarea copiilor în prima săptămână din iunie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că aşteaptă decizia EMA privind vaccinarea copiilor, iar după ce această decizie va fi emisă, România va începe imunizarea cât de repede posibil.

”Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă.

Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul  informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie, aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă.  

ADVERTISING

Ioana Mihăilă a fost întrebată, de asemenea, cât de repede va putea începe vaccinarea copiilor, după decizia EMA, ea răspunzând că totul depinde şi de cât de repede vor fi făcute modificări în Registrul Electronic de Vaccinare.  

”Cred că depinde cum se iau deciziile în cadrul CNCAV, depinde şi cât de repede ne ajustăm pe partea procedurală, acele modificări în Registrul electronic de vaccinare şi cât de repede transmitem procedurile către centrele de vaccinare şi către medicii de familie implicaţi în aceste procese”, a mai declarat Mihăilă.

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a declarat, joi seara, la Aleph News, că vaccinarea copiilor între 12 și 16 ani cu Pfizer ar putea începe în România în prima săptămână din iunie.

„Prima parte a lunii iunie. Daca se acordă pe 29 mai (autorizarea - n.red.), probabil că în prima săptămână a lui iunie putem să și demarăm această activitate”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Conform acestuia, copiii nu vor avea nicio problemă să meargă în centrele de vaccinare, dar însoțiți de un părinte sau un tutore.

„Procedura e aceeași, schema de vaccinare e aceeași, doza este aceeași, protocolul rămâne la fel. Singura particularitate este prezența părintelui sau a tutorelui care trebuie să își dea acordul”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Citeşte şi: Este vaccinarea copiilor o necesitate? Ce spun specialiştii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇