Este vaccinarea copiilor o necesitate? Ce spun specialiştii

Este vaccinarea copiilor o necesitate? Ce spun specialiştii


Serul de la Pfizer e administrat acum şi copiilor americani de peste 12 ani, cu acordul Administraţiei SUA pentru Alimente şi Medicamente. Părerile oamenilor de ştiinţă sunt însă împărţite.

Şi asta pentru că milioane de oameni din ţările mai sărace aşteaptă încă primul vaccin, iar experţii au susţinut, cel puţin până acum, că acest grup – copiii – prezintă un risc scăzut de infectare.

Medicul pediatru Yvonne Maldonado susţine vaccinarea copiilor.

„Copiii se infectează de fapt şi am văzut peste trei milioane şi jumătate de copii din SUA infectaţi cu SARS-COV-2, mii de spitalizări şi între trei şi şase sute de decese. COVID-19 se află în prezent în primele 10 cauze ale deceselor la copii de când a început pandemia”, a spus prof. Yvonne Maldonado, medic pediatru și epidemiolog de la Universitatea Stanford School of Medicine.

ADVERTISING

În SUA sunt cam 80 de milioane de copii sub 18 ani. Asta înseamnă 25% din întreaga lor populaţie. Şi atunci devine clar că vaccinarea copiilor poate fi o tactică importantă în lupta cu virusul SARS-COV-2.

În România avem 800.000 de copii între 12 şi 16 ani.

O altă variantă: Doar copiii vulnerabili

Profesorul Adam Finn, care face parte din comitetul pentru vaccinare din UK, spune că ar trebui să ne focusăm atenţia doar pe grupurile vulnerabile din rândul copiilor.

„În Marea Britanie, în special, am identificat copii cu boli neuromusculare severe şi boli respiratorii asociate. Şi acei copii ar trebui să beneficieze de imunizare şi protecţie, deoarece pot fi identificaţi ca fiind expuşi riscului”, a afirmat el care face parte din Comitetul mixt pentru vaccinare.

ADVERTISING

Practic, profesorul spune că dacă am imuniza doar grupurile expuse, nu am risipi milioane de doze de vaccin, care de altfel, ar putea să ajungă în ţările sărace, care au mare nevoie de vaccin şi se bazează doar pe donaţii în lupta cruntă cu virusul. Părerile sunt însă împărţite.

„Eu sunt pediatru şi vaccinolog şi trebuie să spun că avem tendinţa de a subestima impactul bolilor asupra copiilor şi să ne concentrăm pe persoanele care au o voce politică mai puternică”, a declarat prof. Yvonne Maldonado.

ADVERTISING

Soluția

Disputa experţilor ar putea fi încheiată într-un singur fel. Prin studii concrete.

„În cele din urmă, când vom avea probe privind siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor la copii, vom începe să le vedem folosite la copiii din şcoală”, a afirmat prof. Jonathan Ball, virolog molecular la Universitatea din Nottingham.

În Europa vedem o imagine foarte diferită. Agenţia Europeană a Medicamentului nu ia deocamdată în considerare vaccinarea tinerilor fără comorbidităţi.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇