Deși nu e încă aprobat în UE, Germania anunță deja că vrea să cumpere zeci de milioane de doze de vaccin rusesc

Deși nu e încă aprobat în UE, Germania anunță deja că vrea să cumpere zeci de milioane de doze de vaccin rusesc

Germania a anunțat deja că ar vrea să cumpere 30 de milioane de doze de Sputnik V, vaccinul rusesc împotriva Covid-19 care încă nu a primit undă verde în Uniunea Europeană.

”Noi pledăm cu forţă în favoarea unui proces de aprobare rapidă în mai”, a scris pe Twitter ministrul-preşedinte al landului Saxonia Michael Kretschmer, relatează AFP.

Acesta a și discutat cu ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, despre achiziţionarea celor 30 de milioane de doze. Astfel, Germania doreşte să cumpere câte zece milioane de doze pe lună în iunie, iulie şi august.

ADVERTISING

Discuțiile au avut loc în timpul unei vizite a lui Michael Kretschmer în Rusia, într-un context tensionat între Berlin şi Moscova, marcat de comasarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera Rusiei cu Ucraina şi de soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi.

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a justificat decizia Berlinului de a acţiona singur, din cauza refuzului Comisiei Europene (CE) de a negocia în numele celor 27 achiziţionarea vaccinului Sputnik V, spre deosebire de felul în care a procedat cu alte vaccinuri împotriva Covid-19.

ADVERTISING

Bavaria a negociat, la rândul său, un ”contract preliminar” în vederea achiziţionării a 2,5 milioane de vaccin rusesc, dacă acesta este autorizat în UE.

Landul Mecklenburg-Pomerania Occidentală a făcut la fel şi a anunţat o precomandă.

Problema folosirii Sputnik V în UE este destul de controversată. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a reproşat recent Rusei faptul că face din acest vaccin un instrument de ”propagandă” în lume.

Austria a trasnsis că va folosi vaccinul rusesc Sputnik V numai după aprobarea sa de către EMA.

ADVERTISING

Trebuie precizat că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a stabilit o dată la care urmează să ia o decizie cu privire la Sputnik V, dar a început să îl evalueze la începutul lunii martie.

EMA a examinat timp de 2-4 luni vaccinurile împotriva Covid-19 ale altor laboratoare farmaceutice înainte să le aprobe.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇