Nicuşor Dan n-ar vrea să scumpească locurile de parcare din București. USR PLUS și PNL susțin creșterea taxelor

Nicuşor Dan n-ar vrea să scumpească locurile de parcare din București. USR PLUS și PNL susțin creșterea taxelor
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși toți primarii de sector au cerut majorarea taxelor pentru parcările de reședință, administrația lui Nicușor Dan propune Consiliului General să voteze un proiect care menține aceste dări locale la nivelul scăzut de acum.

În București, primăriile de sector stabilesc regulile după care le pun la dispoziție locuitorilor locurile de parcare de reședință amenajate pe spațiul public.

Cu toate astea, la propunea primarului general, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) este cel care stabilește care sunt prețurile pentru închiriere anuală a acestor locuri de parcare. Nivelul taxei se stabilește, prin vot, pentru anii următori.

ADVERTISING

Spre exemplu, anul trecut, CGMB a decis, prin HCGMB 139/30.04.2020 că în 2021 taxa, per loc de parcare este de: 0,23 lei/zi, adică 84 lei/an (în zona A), 0,18 lei/zi adică 66 lei/an (în zona B), 0,15 le/zi adică 55 lei/an (în zona C) și 0,10 lei/zi adică 37 lei/an (în zona D).

În repetate rânduri, reprezentanți ai administrației publice, dar și specialiști din mediul ONG au apreciat că taxele sunt prea mici, că nu permit întreținerea corectă a spațiilor de parcare. Și că nu-i descurajează pe bucureșteni să își cumpere din ce în ce mai multe mașini.

Administrația lui Nicușor Dan a pus în dezbarere publică, pe 5 martie, proiectul de taxe și impozite locale pentru anul 2022. În acest proiect se prevedea că taxa pe parcare va crește doar cu nivelul inflației.

ADVERTISING

Cum sumele sunt mici, de fapt, sesizabilă va fi doar creșterea taxei din zona A de parcare. Iar acolo, majorarea va fi de numai 0,01 lei pe zi, adică mai puțin de 4 lei pe an.

În context, toți primarii de sector – chiar dacă provin din partide diferite – au semnat o scrisoare comună și au cerut majorarea taxei pentru locurile de parcare la: 600 de lei/an (zona A), 500 lei/an (zona B), 400 lei/an (zona C) și 300 lei/an (zona D).

Au fost și simpli cetățeni care au propus majorarea taxei pentru parcări rezidentiale.

La solicitarea SpotMedia.ro, atât reprezentanți ai grupului USR PLUS din Consiliul General, cât și reprezentați ai liberalilor au precizat anterior că susțin o creștere a taxei pentru parcările rezidențiale.

ADVERTISING

Cu toate astea, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General programată pentru marţea viitoare (pe 27 aprilie) figurează un proiect de hotărâre (cel cu numărul 3) care nu ține cont de nicio propunere a primarilor și cetățenilor.

Dimpotriva, proiectul prevede majorarea infimă a taxelor de pacare, ca și înainte de dezbaterea publică.

Și-atunci, de ce a mai fost nevoie de timp, de propuneri și de dezbateri, dacă Primăria Generală oricum n-are de gând să crească taxele?

SpotMedia.ro l-a întrebat pe liderul consilierilor USR PLUS, Cosmin Smighelschi, dacă va vota, împreună cu colegii săi, menținerea taxelor de parcare la acest nivel foarte scăzut și pentru anul 2022.

Smighelschi a precizat că susține majorarea taxelor. Și că așteaptă inițiativa lui Nicușor Dan, în acest sens.

”Grupul USR PLUS susține mărirea taxei de parcare rezidentiala propusă de primarii de sector. După discuțiile purtate cu primarul general, așteptăm organizarea unei dezbateri publice în cursul săptămânii viitoare pentru a pune în discutie și cuantumul”, a precizat Cosmin Smighelschi pentru SpotMedia.ro.

Asta înseamnă că fie dezbaterea se va organiza în primele zile ale săptămânii, fie supunerea la vot a proiectului referitor la taxe ar putea fi amânată.

Cu alte cuvinte, la începutul săptămânii viitoare ar urma să se decidă cât vor plăti sute de mii de bucureșteni pentru locul de parcare, din 2022 încolo.

La acest moment, în Capitală sunt amenajate puțin peste 216.000 de locuri de parcare rezidențiale, distribuite astfel:

  • Sectorul 1 – 10.086 locuri
  • Sectorul 2 – 26.000 locuriv
  • Sectorul 3 – 72.000 locuri
  • Sectorul 4 – 46.000 locuri
  • Sectorul 5 – 18.988 de locuri
  • Sectorul 6 – 43.000 de locuriv

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇