Concluzie neașteptată: Expunerea la soare crește pofta de mâncare, dar nu îngrașă!

Concluzie neașteptată: Expunerea la soare crește pofta de mâncare, dar nu îngrașă!

Un studiu realizat de oameni de știință din Seul a ajuns la o concluzie neașteptată: radiațiile ultraviolete cresc pofta de mâncare în cazul șoarecilor, dar previn îngrășarea acestora. Se crede că același efect apare și în cazul oamenilor, ceea ce ar putea deschide posibilitatea unor noi abordări pentru tratarea obezității.

În cadrul studiului, dermatologii din Seul au evaluat efectul expunerii la ultraviolete asupra apetitului și reglării greutății. Ei au descoperit că expunerea la radiații ultraviolete crește nivelul de norepinefrină, scade nivelul de leptină și face ca grăsimea subcutanată să devină brună, benefică organismului, crescând astfel cheltuielile energetice ale corpului, scrie Neuroscience News.

ADVERTISING

Practic, echipa a descoperit că, atunci când au fost expuși în mod constant la radiații ultraviolete, atât șoarecii cu o dietă normală, cât și cei cu o dietă bogată în grăsimi au prezentat o creștere a poftei de mâncare ca urmare a scăderii leptinei, un hormon-cheie în reglarea apetitului.

Cu toate acestea, nu a existat nicio creștere în greutate.

Consumul sporit de energie, determinat de creșterea apetitului, a fost transformat în căldură și ars înainte de a se putea acumula în grăsimea subcutanată, prevenind astfel creșterea în greutate, se arată într-un raport publicat de Journal of Investigative Dermatology.

ADVERTISING

Această cercetare demonstrează că expunerea la ultraviolete nu afectează doar pielea, ci joacă un rol profund în procesele de metabolism energetic și homeostazie ale organismului uman.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare privind efectele pe termen lung și siguranța expunerii la ultraviolete.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇