Îmbătrânirea transformă sistemul imunitar în grăsime

Îmbătrânirea transformă sistemul imunitar în grăsime

Chiar și sistemul nostru imunitar are tendința de a se ”îngrășa” pe măsură ce îmbătrânim. Un studiu realizat în Suedia arată că, pe măsură ce trec anii, ganglionii limfatici umani tind să acumuleze grăsime și să își piardă funcția.

Ganglionii limfatici sunt mici structuri în formă de fasole, pe care oamenii de știință le consideră cartierul general” al sistemului imunitar uman. Atunci când ne confruntăm cu o infecție, de exemplu, ganglionii limfatici sunt locurile în care celulele imunitare se adună, se activează și proliferează pentru a pune la punct o apărare imunitară eficientă.

ADVERTISING

Cu toate acestea, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, studiile arată că țesuturile normale din ganglionii limfatici (stroma) tind să dispară treptat, fiind înlocuite de țesut adipos (grăsime). Acest lucru se numește lipomatoză a ganglionilor limfatici și, deși este foarte frecventă și crește odată cu vârsta, au existat puține cercetări pentru a înțelege lipomatoza, scrie Study Finds.

Autorii studiului au analizat mai mult de 200 de ganglioni limfatici, descoperind că lipomatoza începe în partea centrală a ganglionului limfatic – medulla. De asemenea, au adunat dovezi care leagă lipomatoza de transformarea celulelor de susținere a ganglionilor limfatici (fibroblaste) în adipocite (celule adipoase).

ADVERTISING

În special, anumite tipuri specifice de fibroblaste situate în măduvă au fost deosebit de predispuse să se transforme în adipocite.

Chiar și în stadiile incipiente ale lipomatozei, cercetătorii au observat modificări care au împiedicat capacitatea ganglionilor limfatici de a asigura o imunitate eficientă. Concret, vasele specializate de sânge și limfatice care asigură în mod normal canale pentru ca celulele imune să intre și să iasă din ganglionul limfatic au fost distruse în părțile ganglionului în care se formase grăsime.

ADVERTISING

În consecință, cercetătorii teoretizează că lipomatoza ganglionilor limfatici, chiar și în stadii incipiente, poate fi un factor important în răspunsul mai slab documentat la vaccinări observat la persoanele în vârstă. În cele din urmă, grăsimea consumă întregul ganglion limfatic, făcându-l total incapabil să funcționeze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇