Cercetătorii au reușit să detecteze medicamentele prezente în sânge din transpirație

Cercetătorii au reușit să detecteze medicamentele prezente în sânge din transpirație

Un studiu recent realizat la Universitatea Surrey din Anglia a arătat că antibioticele pot fi detectate în sânge doar prin analizarea transpirației degetelor, rezultatele fiind aproape la fel de precise precum cele ale unui test de sânge.

Totul a pornit de la monitorizarea pacienților tratați pentru tuberculoză. Deși tuberculoza poate fi vindecată printr-un tratament adecvat, mulți pacienți se luptă să respecte regimul de antibiotice prescris, ceea ce poate duce la rezistența la medicamente.

Pentru a rezolva problema monitorizării progresului tratamentului pacienților, cercetătorii de la universitatea britanică au explorat fezabilitatea utilizării transpirației digitale pentru testarea medicamentelor, scrie Interesting Engineering.

ADVERTISING

Inspirați din rezultatele obținute în domeniul criminalisticii, oamenii de știință au colectat probe de transpirație, sânge și salivă de la pacienții spitalizați în timpul pandemiei COVID-19. S-a constatat că recoltarea transpirației de la deget este convenabilă și neinvazivă în comparație cu prelevarea de sânge și salivă.

Într-un studiu la care au participat zece pacienți cu tuberculoză, cercetătorii au detectat cu succes antibiotice și metaboliți ai medicamentelor în probele de transpirație de la degete, cu o precizie ridicată – 96%.

ADVERTISING

S-a constatat că cel mai bun moment pentru testare este între una și șase ore după ingestia medicamentului.

Această metodă neinvazivă ar putea revoluționa tratamentul tuberculozei, dar nu numai, oferind un mijloc mai rapid și mai confortabil de monitorizare a respectării medicației.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇