Inteligența artificială a găsit aproape un milion de surse de antibiotice în natură: ”Ceea ce înainte dura ani poate fi realizat acum în câteva ore”

Inteligența artificială a găsit aproape un milion de surse de antibiotice în natură: ”Ceea ce înainte dura ani poate fi realizat acum în câteva ore”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O echipă internațională de cercetători a descoperit aproape un milion de potențiale surse de antibiotice în natură, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Cu aproape un secol în urmă, descoperirea antibioticelor, așa cum este penicilina, a revoluționat medicina prin valorificarea abilităților naturale ale microbilor de a ucide bacteriile.

Acum, un nou studiu condus de cercetători de la facultatea de medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania sugerează că descoperirea antibioticelor din produse naturale este pe cale să accelereze într-o nouă eră, alimentată de inteligența artificială.

ADVERTISING

”Există o nevoie urgentă de noi metode de descoperire a antibioticelor”, a declarat într-un comunicat profesorul Luis Pedro Coelho, de la Centrul de cercetare a microbiomului din cadrul Universității Queensland din Australia. Centrul studiază structura și funcția microbilor care trăiesc pe întreaga planetă.

”Este una dintre principalele amenințări la adresa sănătății publice, ucigând 1,27 milioane de oameni în fiecare an”, a mai spus omul de știință.

În lipsa unei intervenții, se estimează că rezistența antimicrobiană ar putea cauza până la 10 milioane de decese pe an până în 2050.

ADVERTISING

Cercetătorii au folosit o formă de inteligență artificială numită învățare automată pentru a căuta antibiotice într-un set vast de date care conține genomurile înregistrate a zeci de mii de bacterii și alte organisme primitive.

Acest efort fără precedent a produs până acum aproape un milion de potențiali compuși antibiotici, zeci dintre aceștia dovedind o activitate promițătoare în testele inițiale împotriva bacteriilor care provoacă boli, scrie Interesting Engineering.

”Inteligența artificială în descoperirea antibioticelor este acum o realitate și a accelerat semnificativ capacitatea noastră de a descoperi noi candidate de medicamente. Ceea ce înainte dura ani poate fi realizat acum în câteva ore cu ajutorul computerelor”, a declarat autorul principal al studiului, César de la Fuente, profesor asistent specialist în psihiatrie, microbiologie, chimie, inginerie chimică și biomoleculară și bioinginerie la Perelman.

ADVERTISING

Rezultatele sunt mai mult decât promițătoare. Din 100 de candidați la antibiotice, de exemplu, 63 au eradicat complet creșterea a cel puțin unuia dintre agenții patogeni testați, și adesea a mai multor tulpini, a explicat Fuente. În unele cazuri, aceste molecule au fost eficiente împotriva bacteriilor în doze chiar foarte mici, a precizat el.

Echipa a creat o bază de date publică numită AMPSphere pentru a-și împărtăși descoperirile și pentru a facilita continuarea cercetărilor în vederea dezvoltării de noi antibiotice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇