Oamenii de știință au anunțat descoperirea unui antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”

Oamenii de știință au anunțat descoperirea unui antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”

Antibioticele sunt arme puternice împotriva bacteriilor dăunătoare, dar pot afecta și microbii benefici din corpul nostru. Acest dezechilibru poate duce la probleme precum infecțiile la unele persoane, în special la femei.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit acum un nou antibiotic, care nu atacă bacteriile ”bune” din organism, scrie Science Alert.

Spre deosebire de antibioticele tradiționale, lolamicina țintește bacteriile dăunătoare specifice, lăsându-le pe cele bune nevătămate. Acest lucru este important deoarece unele bacterii dăunătoare, cum ar fi tulpinile gram-negative, devin rezistente la medicamentele existente.

ADVERTISING

În testele de laborator, lolamicina a reușit să extermine tulpini rezistente la medicamente ale unor bacterii gram-negative comune, cunoscute ca fiind cauza infecțiilor. De asemenea, a fost eficientă în tratarea pneumoniei și a infecțiilor din sânge la animale vii, fără a le perturba bacteriile intestinale.

Spre deosebire de alte antibiotice, lolamicina nu a avut un impact semnificativ asupra diversității speciilor microbiene din intestin, ceea ce este esențial pentru menținerea sănătății generale și prevenirea infecțiilor secundare.

ADVERTISING

Potențialul lolamicinei este promițător în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, cum ar fi Clostridioides difficile, care poate pune în pericol viața. Cercetătorii se concentrează acum pe prevenirea dezvoltării rezistenței la lolamicină în viitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇