Ce trebuie să știm despre reacțiile adverse de după vaccinarea anti-COVID și de ce ar trebui să ne bucure când apar

Ce trebuie să știm despre reacțiile adverse de după vaccinarea anti-COVID și de ce ar trebui să ne bucure când apar

Milioane de oameni sunt vaccinați în fiecare zi în lume împotriva COVID-19 și astfel apar tot mai multe raportări de reacții adverse. Medicii ne transmit însă că nu doar că nu avem de ce să intrăm în panică, ba chiar avem motive de bucurie.

Printre efectele secundare se numără greață, durerile de cap, de mușchi sau de încheieturi, febră, stare de oboseală, durere la locul vaccinării, ce poate fi însoțită de înroșirea sau umflarea zonei.

”Eu am avut frisoane câteva ore bune și îmi tremura corpul. Dar asta se întâmplă pentru că vaccinurile sunt eficiente în declanșarea răspunsului imunitar. De aceea, ne oferă o protecție atât de bună”, a declarat, pentru CNN, medicul Peter Hotez, specialist în vaccinologie.

Faptul că reacțiile pot semăna cu simptomele de COVID-19 nu înseamnă în niciun caz că, în urma vaccinului, pacientul a contractat virusul, subliniază specialiștii.

ADVERTISING

0,0005% din cei vaccinați au o reacție alergică severă

Nu toată lumea raportează reacțiile adverse, însă potrivit studiilor clinice între 10 și 15% dintre cei vaccinați experimentează efecte secundare.

În ce privește reacțiile alergice severe, sunt cam 2-5 cazuri raportate la un milion de persoane vaccinate. Asta înseamnă un procent de 0,0005%. Și partea bună este că aceste reacții apar în prima jumătate de oră de la administrare.

”De aceea, e nevoie să mai stați 15-30 de minute în centru, după administrarea injecției, pentru a fi ținuți sub observație”, mai explică Hotez.

În SUA, cei care știu că suferă de alergii sunt rugați să stea jumătate de oră, pe când ceilalți 15 minute.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce vaccin produce mai puține efecte secundare?

Medicul a răspuns și celor care se întreabă ce vaccin produce mai puțin reacții adverse. El spune că totul ține de organismul fiecăruia dintre noi, astfel că și efectele sunt diferite de la o persoană la alta, chiar dacă le este administrat același ser.

”Vaccinurile pe bază de ARN mesager - Pfizer și Moderna - produc mai multe efecte secundare. Nu sunt efecte grave, dar pot fi neplăcute și pot dura de la câteva ore, la o zi sau două”, a spus Hotez, adăugând însă că acestea oferă și cea mai bună protecție.

Vaccinul Johnson & Johnson, ca și cel de la AstraZeneca, nu au la bază ARN mesager.

Eficacitatea lor e puțin mai redusă, dar niciun pacient vaccinat în timpul testelor clinice de la cele 4 companii nu a murit după administrarea serului.

ADVERTISING

De ce apar reacțiile adverse

Singurul care e administrat într-o singură doză este cel de la Johnson & Johnson. Celelalte 3 sunt administrate în două doze, rapelul fiind făcut la trei, până la 8 săptămâni.

Unii pacienți au raportat reacții mai puternice după a doua doză în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna. Dar specialiștii subliniază din nou că fiecare organism reacționează diferit și, oricum, efectele adverse sunt semn că vaccinul funcționează.

”Prima doză generează un răspuns al sistemului imunitar. Corpul începe să producă anticorpi, dar și celule B, dar e un proces ce durează. Apoi, la a doua doză, acele celule deja sunt poziționate ca o armată și pot genera un răspuns imun puternic, și de aici și efectele adverse”, explică Michael Worobey, profesor de biologie la Universitatea din Arizona.

Nu săriți peste a doua doză și nu luați medicamente preventiv!

Unele vaccinuri generează un răspuns imun puternic de la prima doză, dar rapelul asigură că acesta va fi de mai lungă durată, a explicat și Thomas Geisbert, expert în amenințări virale la Universitatea din Texas.

Specialiștii avertizează oamenii să nu sară peste a doua doză. Nu doar că nu beneficiază de o protecție ridicată, dar răspunsul imun va dura mai puțin.

În ce privește medicația, pentru a trata simptomele de după vaccinare, medicii recomandă să fie luate atunci când acestea se instalează. Dar avertizează să nu luăm ibuprofen sau aspirină înainte de vaccinare, în speranța că nu vom dezvolta reacții adeverse.

”Nu este cunoscut dacă și cum aceste medicamente ar putea interacționa cu vaccinul. Însă cei care le iau regulat pentru a trata alte afecțiuni să o facă în continuare. Nu e recomandat nici să vă administrați antihistaminice în speranța că vor împiedica o reacție alergică”, potrivit CDC.

Când trebuie să vă adresați doctorului?

Totodată, instituția americană atrage atenția că pacienții ar trebui să se adreseze medicului dacă reacțiile adverse îi îngrijorează sau nu dispar în câteva zile.

Trăgând linie, specialiștii insistă că e cea mai bună cale de a ne proteja și a învinge pandemia este vaccinarea.

”Nu uitați cu ce ne luptăm. Vaccinurile ne protejează de o boală ce deja a ucis peste jumătate de milion de americani (2,83 de milioane de oameni în întreaga lume). Așa că efectele secundare sunt un preț mic pe care îl plătim”, spune dr. Hotez.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇