S-au schimbat regulile de carantinare. Bolnavii de Covid vaccinați stau în izolare doar o săptămână. Contacții direcți, 5 zile (Document)

S-au schimbat regulile de carantinare. Bolnavii de Covid vaccinați stau în izolare doar o săptămână. Contacții direcți, 5 zile (Document)

Autoritățile au anunțat, vineri, noi reguli de carantinare și izolare, ce vor fi aplicate atât celor care vin în țară, cât și pacienților români.

Astfel, începând de sâmbătă, cei care sunt depistați cu Covid vor sta în izolare doar 7 zile, dacă sunt vaccinați. Dacă nu sunt vaccinați, vor sta în izolare 10 zile. Perioada anterioară era în ambele cazuri de 14 zile.

În ce privește contacții direcți, neconfirmați cu boala, aceștia vor sta în carantină 5 zile, dacă sunt vaccinați, și 10 zile, dacă sunt nevaccinați.

ADVERTISING

Întrebată de ce este făcută această diferență și dacă virusul e transmis diferit de persoane vaccinate și nevaccinate, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a răspuns:

”Persoana pozitivă dacă e vaccinată sau a fost bolnavă în ultimele 6 luni va sta în izolare 7 zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase, care fie sunt contact direct cu caz confirmat, fie sosesc din țările zonă roșie sau alte țări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Persoanele nevaccinate care devin pozitive vor fi izolate pentru o perioadă de 10 zile. Dacă forma e ușoară, medie, care permite această perioadă. Pentru formele severe e evident că vor fi spitalizate atât cât este necesar”, a explicat Pistol.

Ea a reluat și definiția contactului direct: ”Contact prelungit, pentru minimum 15 minute, la distanță mai mică de 2 metri, fără mască sau echipament de protecție. Nu înseamnă un gest de salut pe stradă”.

Întrebată dacă nu ar trebui modificată definiția, având în vedere că varianta Omicron este mult mai transmisibilă, ea a spus că nu.

ADVERTISING

”Nu ar trebui schimbată definiția, întrucât noi am introdus doar masca medicală și FFP2, astfel încât să nu fie risc de infectare chiar dacă stai 15 minute”, a mai spus Pistol.

Formularul de Localizare rămâne obligatoriu. Ce se schimbă pentru cei care intră în România

Atât ea, cât și Arafat, au spus că în rest regulile pentru cei care intră în țară nu se schimbă și va rămâne obligatorie și completarea Formularului de Localizare.

”În rest, regulile astea nu s-au schimbat. Daca vine dintr-o țară roșie dar e vaccinat sau trecut prin boală nu este carantină. Dacă nu ești vaccinat intri în carantină 10 zile”, a spus șeful DSU.

Ce s-a schimbat este tot perioada de carantină pentru cei care intră în țară și sunt în situația în care să li se aplice această regulă. Astfel, cei care pe regulile noi ar fi trebuit să stea 14 zile în carantină, vor sta doar 5 dacă sunt vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 6 luni, respectiv 10 zile, dacă nu sunt în situațiile anterior menționate.

Arafat a anunțat că hotărârea CNSU referitoare la modificările pentru cei care intră în țară și cei exceptați de la portul măștii va fi publicată astăzi. Pentru regulile privind pacienții și contacții, acestea intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, care va modifica un ordin tot în cursul acestei zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇